RADNICA SLUŽBENOG GLASNIKA: Krala sam testove da pomognem deci

''Iznela sam testove, ali nisam to učinila zbog materijalne koristi. Uradila sam to da bih pomogla deci mojih prijatelja da polože testove'' izjavila je, kako Kurir nezvanično saznaje, Zorica Matić pred sudijom.

Na saslušanje koje je trajalo kraće od pola sata osumnjičena je, kako se saznaje, rekla i da je to učinila za decu svojih prijatelja bez namere da na tome zaradi.
''Nisam uzela nikakav novac'' rekla je Zorica Matić.

Radnica JP „Službeni glasnik“ sumnjiči se da je od 6. do 12. juna, kao radnik na pakovanju testova u „Službenom glasniku“, ukrala tri kombinacije iz srpskog jezika i dve iz matematike. Ona je te kombinacije stavila u grudnjak, dok je treću kombinaciju testa iz matematike, navodno, fotografisala i tako iznela iz štamparije.

Testove je, kako sumnja Tužilaštvo, dala svojim pomagačima, inženjeru informatike Željku Cvetkoviću, instruktoru vožnje Nenadu Mijalkoviću i kozmetičarki Dragani Dončić.
''Kod njih su nađene sve kombinacije ukradenih testova. Neke su bile kopirane, a neke originalne'' kaže izvor Kurira iz istrage.

I troje osumnjičenih pomagača saslušano je juče pred istražnim sudijom.
''Ni oni nisu sporili da su testove dobili od Matićeve, ali tvrde da ih nisu platili, već su ih uzeli kako bi pomogli svojoj deci da lakše polože malu maturu'' kaže izvor Kurira.

Zbog „provaljene“ male mature rezultati testova ove godine nisu uzeti u obzir za upis u srednje škole, pa su se učenici upisivali na osnovu postignutog uspeha.
''Najveća afera u prosveti dovela je i do toga da bude predložena smena ministra Žarka Obradovića'' podseća sagovornik Kurira.

Advokat Saša Milovanović, branilac Zorice Matić, rekao je za Kurir da je Matićeva priznala da je testove iznela iz prostorija „Službenog glasnika“.
''Ona ne spori činjenični opis iz zahteva za sprovođenje istrage, ali tvrdi da je to učinila kako bi pomogla deci svojih prijatelja. To svakako nije ispravno, ali smatramo da nema elemenata krivičnog dela i da bi za to što je uradila trebalo da odgovora samo disciplinski'' kaže advokat Milovanović.

Ukoliko bude dokazano da su stekli protivpravnu imovinsku korist od prodaje testova, Zorici Matić i njenim saradnicima preti novčana kazna, ali i kazna do tri godine zatvora.

Izvor: Kurir

Pogledajte još