Putin zapretio Ukrajini!

"Ukoliko naši susedi krenu ka značajnoj liberalizaciji carinskog režima sa EU onda će ukrajinsko tržište biti preplavljeno proizvodima čiji su kvalitet i cena dosta dobri", rekao je ruski predsednik Putin i dodao da će time ukrajinski proizvodi biti potisnuti sa tržista te zemlje.

"Tada će države Carinske unije morati da razmisle o zaštitnim merama, takva mogućnost postoji", kazao je Putin, javile su ruske novinske agencije.

Putin je dodao da će ukrajinska delegaciji stići u Moskvu naredne sedmice kako bi se razgovaralo o mogućnosti da Ukrajina potpiše sporazum sa EU i posledicama tog poteza.

"Naredne sedmice naše ukrajinske kolege će doći u Moskvu kako bi analizirali na međuvladinom nivou sve pretnje vezane za ovu situaciju"
, istakao je Putin.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov otputovaće u Moskvu na razgovore sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom u ponedeljak, rekao je portparol Medvedeva za AFP.

Oštro upozorenje Putina dolazi u trenutku kada se Kijev priprema da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU na samitu u Vilnjusu u novembru.

Ruski predsednik je ranije ove godine izjavio da bi Ukrajina, ukoliko se pridruži Carinskoj uniji, godišnje imala korist u vrednosti oko devet milijardi dolara, zbog većeg prihoda od izvoza svojih proizvoda i drastično niže cene ruskog gasa

B92

Pogledajte još