Hrvatska: Dobri delfin Bojan ranjen harpunom

Metalni harpun dug više od jednog metra zabijen je duboko u tkivo, malo ispred leđnog peraja.

Uprkos povredi, dobri delfin je plivao i zaranjao putujući u smeru severa, što ukazuje da je povređen nedavno.

Dobri delfin Bojan
Katalog dobrih delfina Instituta Plavi svijet sadrži fotografije više od 1000 jedinki koje su u hrvatskom delu Jadranskog mora načinjene tokom poslednjih 25 godina. Bojana su prvi put sreli i fotografisali 16.06.2004. i tada je dobio ime. Od tada su ga dobro upoznali s obzirom na to da su ga na moru sreli ukupno 55 puta. Budući da nikada nije bio fotografisan s mladuncem, pretpostavlja se se radi o mužjaku.

"Zbog vremenskih uslova nismo uspeli da mu se približimo i bolje pogledamo povredu, no jasno je da kretanje delfina uzrokuje daljnje povrede tkiva zbog stalnog pomeranja harpuna. Opstanak delfina je neizvesan te verovatno zavisi od toga hoće li harpun biti odstranjen", rekli su iz Plavog svijeta.

Položaj i ugao ulaska harpuna upućuju da je napadač delfina pogodio kada mu je ukazala povjerenje te iskazivala radoznalost i druželjubivost.

Naime, dobri delfini povremeno prilaze brodovima kako bi promotrili ljude koji se nalaze na plovilu. Tada su najranjiviji, a sve upućuje da su Bojana pogodili s broda.

Istraživači Plavog sveta mole sve koji ga primete da im se jave.

U Republici Hrvatskoj, dobri delfini zaštićeni su Zakonom o zaštiti prirode, a za njihovo ubijanje zaprećena je kazna od 35.000 kuna.

Ovaj događaj je prijavljen Inspekciji zaštite prirode koja će pokrenuti istražne radnje.

(Izvor: 24sata.hr)

Pogledajte još