fbpx

Blic: Šefa niškog klana obezbeđuju i Žandarmi

Pripadnici Žandarmerije honorarno čuvaju i brojne restorane Ajkovića, piše Blic.

Istovremeno, pored istrage o porodici Ajković, istražne radnje se vode i protiv Dragana Dikića, brata bivšeg komandanta Žandarmerije Bratislava koji je zaposlen u obaveštajnom odseku niške Žandarmerije, i još nekih žandarma zbog sumnji da su umešani u kriminalne poslove u Nišu.

Ajkoviću je prva krivična prijava je pisana kada je imao 19 godina. Od 1990. do 2000. protiv njega je policija podnela sedam krivičnih prijava, a osuđen je tri puta i to na manje kazne. Po jedna prijava je bila za nezakonito posedovanje oružja, falsifikovanje isprava, nasilničko ponašanje, tešku krađu i nanošenje teških povreda, i dve za nanošenje lakih povreda.

Već 2001. Ajković dospeva u “Belu knjigu” MUP Srbije kao organizator najače kriminalne grupa iz Niša, a osim njega upisani su njegov brat Mirko i otac Veselin. Konstatuje se da “Zoran organizuje kriminalce iz Niša i šalje ih u Švajcarsku, gde se bave uličnom preprodajom droge”.

I zgrada „Nissa“ je u vlasništvu je niške porodice

"Osnovna delatnost grupe je krijumčarenje heroina i kokaina iz Turske preko Srbije za Švajcarsku. Ajković je vođa kriminalnog podzemlja Niša, a najčvršće veze ima sa kriminalcima iz Crne Gore i Jotkinom grupom iz Kruševca"
, konstatuje se u “Beloj knjizi”.

Njegov brzi uspon u svetu kriminala pripisuje se vezama sa vodećim crnogorskim kriminalcima, što potvrđuje i njegov drugi nadimak Ajko Crnogorac. Inače, Ajkovići su rodom iz Zete.

Njegov imenjak i saradnik iz Kruševca Zoran Jotić Jotka je uhapšen za vreme “Sablje” i služi pravosnažnu kaznu zbog brojnih kriminalnih dela, ali i zbog podmićivanja sudije Vrhovnog suda.

Ajković je sada pod istragom zbog sumnji da je novac od prodaje droge i uzimanja reketa, koristio za privatiziciju preduzeća i kupovinu nekretnina i zemljišta.

U okviru te istrage uhapšena je i na 30 dana pritvorena njegova sestra Vesna (38), vlasnica diskoteke „Studio“, jedne od najvećih na jugu Srbije, zbog sumnji za zloupotrebu odgovornog lica, povrede prava iz radnog odnosa i falsifikovanje.

Istragom se proverava privatizacija nekadašnjeg društvenog preduzeća NISA „Niš“, koje je za 51 milion dinara kupio Zoran Ajković, koji ima oko 20 lokala u centru Niša (vredni više od devet miliona evra) i zemljište na jugu Srbije.

Dačić nije hteo u Ajkulinu kafanu

 Ivica Dačić, dok je bio samo ministar policije, krajem avgusta 2010. odbio je da dođe u restoran „Stara Srbija“ zbog sumnjive prošlosti vlasnika Zorana Ajković. U tom restoranu je tada bila zakazana zakuska za goste i učesnike Festivala „Filmski susreti“ u Nišu, ali je Dačić rekao da tamo neće ići, pa je proslava održana u drugom lokalu.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.