Asad i Moskva upozoravaju SAD da ne kreću u rat protiv Sirije

Šef turske diplomatije Sergej Lavrov je to u telefonskom razgovoru rekao svom američkom kolegi Džonu Keriju.

"Lavrov je sagovorniku skrenuo pažnju na veoma teške posledice moguće vojne intervencije na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, gde su već destabilozvane neke zemlje kao što su Irak i Libija", objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Istražitelji UN bi danas tek trebalo da provere tvrdnju o hemijskkom napadu sirijske vojske na pobunjenike kod Damaska, ali Francuska i neke druge zemlje Zapada već traže stranu vojnu intervenciju protiv sirijskog režima. I SAD razmatraju tu mogućnost, ali je predsednik Barak Obama za sada uzdržan.

Asad: Vojna intervencija osuđena na propast

Predsednik Sirije Bašar al-Asad je "besmislicom" nazvao tvrdnje Zapada da je njegov režim prošle nedelje izveo hemijski napad na pobunjenike, i u intervjuu za ruski dnevnik Izvestija upozorio SAD da je plan za vojnu intervenciju u Siriji osuđen na "propast".

"Izjave političara u SAD i na Zapadu vređaju zdrav razum i pokazuju prezir prema mišljenju njihovih naroda", rekao je on. "To je besmislica: najpre proglašenje krivice, a zatim prikupljanje dokaza", rekao je Asad.

Sirijski predsednik je u intrevjuu za ruski list upozorio SAD protiv vojne intervencije u Siriji: "Sjedinjene Američke Države će doživeti neuspeh kao i u svim prethodnim ratovima koje su pokrenule počev od Vijetnama".

"Amerika je vodila nekoliko ratova i nikada nije postigla ciljeve zbog kojih su ti ratovi proglašeni", rekao je sirijski predsednik. "Ona nije bila u stanju da ubedi narode u pravednost tih ratova, niti da tim zemljama nametne svoju ideologiju", rekao je on.

Asad je optužio "neke zapadne lidere" od "ne znaju istoriju i ne uče lekcije". "Da li su naučili lekciju iz poslednjih 50 godina? Trebalo bi da prouče dokumentaciju svojih prethodnika koji su izgubili sve ratove počev od Vijetnama do današnjeg dana", rekao je on u aluziji na američku vladu.

"Zar oni ne shvataju da su svi ti ratovi doneli samo propast i nestabilnost na Bliskom Istoku i u drugim delovima sveta?", nastavio je sirijski predsednik.

Asad koji je rekao da se u Siriji bori "protiv terorista", takođe je upozorio Zapad da "terorizam nije karta koja se jednom odigra i onda zaboravi".

Izvor: novimagazin

Pogledajte još