MUP upozorava građane da se večeras očekuju jake nepogode

Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se na području Srbije danas očekuju jake vremenske nepogode, Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava na opasnost od jakih vetrova, jakih i obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada i apeluje na građane da se pridržavaju mera kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Ukoliko su građani u zatvorenom prostoru, potrebno je obezbediti sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane.

Takođe, potrebno je obezbediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Ukoliko se građani tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je skloniti se od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini.

- Takođe, važno je izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlju i izbegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon - navedeno je u saopštenju.

Ukoliko se građani nađu u šumi, zaštititu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.

- Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne treba prelaziti preko vode, ni plivati. Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama (štapova za golf, štapova za pecanje i slično) i izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično. Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe - saopštio je MUP, prenosi Tanjug.

Takođe, navodi i da ukoliko se nađu u automobilu za vreme jake oluje, porebno je zaustaviti automobil pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostati u automobilu i upaliti poziciona svetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbegavati poplavljene puteve.

MUP podseća da je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenja na vremenske nepogode na području Republike Srbije za 21. i 22. jul.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još