Njujorker: Đoković je treći čovek

Američki časopis "Njujorker" Đokovića opisuje kao zabavnog momka koji ima "šašav smisao za humor". Pre nekoliko godina bio je poznat po imitacijama - Rafaela Nadala, kako namešta svoj šorts, Rodžera Federera, kako se šepuri po osnovnoj liniji. Prošle godine, na egzibiciji u Bratislavi, napunio je majicu peškirima i napravio zamišljenu suknju, aludirajući na Serenu Vilijams.

Govori tečno pet jezika. Nedavno je, posle meča, iz torbe izvadio afro-periku i plesao uz "Get Lucky". Veruje 100 posto u životnu filozofiju - "Privlačiš stvari onako kako razmišljaš. Ti si onakav kakve su ti misli".

Novak je najbolji teniser sveta već 85 nedelja. Osim Vimbldona, osvojio je još 36 ATP titula, uključujući tri Australijen opena zaredom i jedan Ju-Es open. U 2011. godini postigao je nešto što mnogi smatraju najboljom sezonom u istoriji tenisa, zabeleživši 70 pobeda u 76 mečeva. Zabeležio je 41 pobedu u nizu. Nije poražen pre polufinala na grend slemovima u poslednje tri godine.

(old_image)

Novakovo bavljenje tenisom počelo je kao slučajnost. Otac je bio skijaš, porodica je sportski nastrojena, ali reket nije bio deo njihovog repertoara, naročito ne u Srbiji, gde dominiraju kolektivni sportovi. Iz nekog razloga, Vlada je odlučila da izgradi sportski kompleks na Kopaoniku, gde su Novakovi roditelji držali restoran. Novak je često obilazio teniski kompleks, dok ga Jelena Genčić nije pozvala da se priključi njenoj klinici.

"Zlatni dečko", "najveći talenat posle Monike", samo su neke od rečenica koje je Jelena Genčić izgovorila o Novaku, posle samo nekoliko dana treniranja. Kasnije, Genčićeva je postala Novakov mentor, ohrabrujući ga da čita poeziju i sluša klasičnu muziku.

(old_image)

Kada je imao šest godina, Novak je rekao svojim roditeljima da mu je cilj da jednoga dana bude najbolji teniser na svetu. Kada je imao 11 godina, NATO je počeo bombardovanje Srbije. Tokom 78 dana, Đoković je trenirao tenis, igrajući na okrnjenim terenima bez mreže. "Često smo odlazili na bombardovana mesta, misleći ako su bombardovali juče, verovatno neće danas", napisao je u svojim memoarima Đoković.

U godinama nakon rata, porodica se borila da pomogne Novakove ambicije. "Živeli smo kao podstanari 17 godina, stanodavci su nas izbacili iz stana. Porodica je razmatrala da se preseli u Nemačku ili Britaniju. Ipak, odlučili smo da ostanemo sa našim narodom", izjavio je Srđan Đoković, Novakov otac.

Ipak, kako bi se teniski razvijao, Đoković je morao da napusti zemlju, pa je na nagovor Jelene Genčić, porodica prodala zlato i uzela pare na pozajmicu od zelenaša, kako bi Novak otišao na tenisku akademiju u Minhen.

Jedna od najboljih stvari u Novakovoj inače defanzivnoj igri je sposobnost da osvoji direktan poen kada mislite da neće uopšte ni stići do loptice. "Kada je u odbrani, može da osvoji poen jednim udarcem. To je evolucija ove igre", rekao je o Đokoviću Andre Agasi, jedan od najboljih tenisera u istoriji tog sporta.

(old_image)

Trenutak koji je obeležio karijeru Novaka Đokovića, kao jedan od njegovih klasičnih poena, bio je u polufinalu Ju-Es opena 2011. godine. Pri rezultatu 5:3 i 40:15 u petom setu, Rodžer Federer servirao je za meč. Đoković je, sa ledenim pogledom i jezikom zavučenim ispod donje usne, uzvratio Federerov servis i pogodio nemoguć udarac, posle čega je i osvojio set.

Novak je 2007. godine stigao do trećeg mesta na ATP listi, već naredne godine osvojio je svoj prvi grend slem - Australijan open. Ipak, koliko god se trudio (dizanje tegova, vožnja bicikla, promena trenera, operacije) da poboljša disanje, nije uspeo da se odlepi od trećeg mesta 2008, 2009. i veći deo 2010. godine.

Novakov život se promenio kada je upoznao doktora Igora Četojevića, stručnjaka za akupunkturu. Januara 2010. Četrojević je u svojoj kući na Kipru gledao meč između Novaka Đokovića i Žo-Vilfrida Conge. Komentatori, koji su videli da Đoković ima problema sa disanjem, konstatovali su da srpski teniser ima problema sa astmom. "Nije u pitanju astma. Mislim da mogu da mu pomognem", rekao je u tom trenutku Četojević svojoj supruzi.

Šest meseci kasnije, Đoković i Četojević sreli su se u Splitu. Doktor je rekao da je siguran da su Novakovi misteriozni padovi posledica disbalansa u digestivnom sistemu. Pomoću tradicionalne kineske medicine, Četojević je eliminisao gluten iz Novakove ishrane, izbacivši krompir, belance i ananas. Đokoviću je krenulo na bolje: "Bio sam lakši, brži, čistiji duhom i telom. Jednog dana, kao eksperiment, pojeo sam zemičku. Osećao sam se kao da sam celo veče pio viski", napisao je Đoković u svojoj knjizi.

Đoković je veoma pobožan. Ne odvaja se od drvenog krsta i brojanice koje je nabavio u Hilandaru, manastiru iz 12. veka koji je osnovao Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop. Zajedno sa ocem i braćom, Đoković je 2009. godine obišao Hilandar i tom priliko izjavio: "Ovo je najsvetije mesto koje sam posetio u svom životu. Po ceo dan smo se molili, šetali, jeli dva puta dnevno... Jednostavno te vraća korenima i sebi samom".

Novak je i veliki patriota. Na pitanje da li je pomogao da se promeni slika o Srbiji u svetu i da li Srbiji treba transformacija, rekao je: "Da. Čak se trudim da ne sudim tim ljudima, ali sam siguran da nisu dobro informisani. Sve je to posledica medijskog ocrnjavanja Srbije u poslednjih 20 godina. Ne kažem da je Srbija najbolja država na svetu, ali sigurno ne zaslužuje takav tretman svetske štampe. Ja, koji sam odrastao u Srbiji, znam istoriju svog naroda. Znam koliko je nepravde naneto našim ljudima". Za srpsku televiziju Đoković je izjavio 2008. godine: "Ujedinjeni smo i spremni da branimo ono što nam pripada. Kosovo je Srbija."

(old_image)
Novak Đoković i njegova devojka Jelena u UN / Foto: Beta, AP

Đoković je nedavno izgubio finale Vimbldona od Endija Marija. Novak, koji je čitavog meča delovao posebno miran, nagradio je Marija pohvalom. "On (Mari) je potpuno zaslužio ovu pobedu. Igrao je neverovatan tenis. Sve čestitke i njegovom timu i svima vama u Engleskoj. Bila je velika čast i zadovoljstvo biti deo svega ovoga".

Već sledećeg dana, Novak je obukao frak i otišao u severni London, gde je bio domaćin humanitarne gala večere. Gosti su bili poznati iz celog sveta, Sara Ferguson, Naomi Kempbel, Džerard Batler, Goldi Houn, čak i Džudi Mari, Endijeva majka. Na otvaranju večeri Đoković je rekao: "Dolazim iz Srbije, gde se mnoga deca ne usuđuju da sanjaju. Ipak, ja sam uveo sanjao o velikim stvarima, kao što imam veliki san za svoju Fondaciju, kao i za svoju zemlju".

Za razliku od Nadala, Đoković ima planove za budućnost i posle tenisa. "Pre svega, vidim sebe kao porodičnog čoveka".

Izvor: RTS

Pogledajte još