fbpx

Da li vam posao utiče na vezu ?

Vodite o tome računa kada osetite pritisak i težinu u grudima i glavi zbog rokova koji vas prtiskaju, šefa koji vam stalno diše za vratom ili kolega koji vas izluđuju.

Ovi podaci možda vam se čine malo preteranima, ali oni su sve jedno tačni. Ako možete da se poistovetite s nekom od situacija navedenih u nastavku, velike su šanse da se stres negativno odražava na vaše zdravlje, vezu i brak, pa čak i lepotu.

Ovo su faktori na poslu koji uteču na hronični stres:

- dosadni zadaci koji se stalno ponavljaju
- imate nizak nivo kontrole nad onim što radite
- naporne kolege ili manjak prijatelja na radnom mestu
- niste sigurni da li ćete zadržati posao (stalno se bojite da ćete izgubiti posao)
- noćne smene i smene koje se stalno menjaju
- izloženost buci

Da rezimiramo – razlika između akutnih i hroničnih uzročnika stresa na poslu vezana je za vaš odnos prema radnom mestu. Kada osećate da nemate puno kontrole nad onim što radite, kada osećate da od vas previše traže i još uz sve to nemate potporu prijateljski raspoloženih osoba – izloženi ste velikom stresu i razornom učinku koji on ima na vaše fizičko i psihičko zdravlje.

Akutni stres su povremeni projekti kada morate duže i napornije da radite, ali oni su upravo to – povremeni. Kada stres postane deo svakodnevice i hroničan – to može da bude pogubno za vas i za vaše odnose s ljudima, posebno s voljenom osobom s kojom delite život i životni prostor.

Izvor: Super Žena

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.