Vickasti Hrvati: Četnici su originalno hrvatska kraljevska vojska

Dalje se u tekstu navodi:

Šokantno istraživanje sproveo je Institut Franjo Arapović, otkrivši nove zapise iz 10. veka koji opisuju borbu hrvatskog kralja Tomislava protiv bugarske vojske. Stari samostanski zapisi detaljno beleže dolazak trupa bugarskog carstva koje su osvojile Srbiju pa nastavile svoj prodor prema Hrvatskoj došavši do njenih granica na Drini.

''Godine 924. Bugari su napali Srbiju i porazili župana Zahariju, koji je potom pronašao sklonište u Hrvatskoj zajedno sa svojim vitezovima i plemićima. Ovo je bilo povod napadu koji je bugarski car Simeon izvršio na Hrvatsku poslavši jednog od svojih knezova. Poraz bugarske vojske, u to doba jedne od najjačih u Europi, pokazuje moć hrvatskih vojnih snaga u to doba', objasnio je vođa istraživanja Darius Balake.

Nakon velike hrvatske pobede Bugari su se povukli, a srpski plemići su se mogli vratiti svojim kućama. No, deo njih zamolio je vojnu obuku hrvatske vojske. Toliko su srpski župan i njegovi vitezovi bili očarani sposobnošću Tomislava i njegove vojske, da su želeli proći obuku kako bi ubuduće mogli sami spašavati svoju zemlju.''

N. C.

Izvor: tportal.hr

Pogledajte još