GIMNASTIKA ZA MOZAK: Šta muzika može da otkrije o našem umu?

Muzika je moćan alat za pristup informacijama o nama samima. Dve nedavne studije ponudile su novi uvid u to kako su naše omiljene pesme povezane sa našim pamćenjem i ličnošću, i kako te veze mogu da učine život boljim.

Slušanje omiljene ili poznate pesme može da vas trenutno "prenese" u drugi trenutak vašeg života, uz zapanjujuće jasne detalje. I to nije samo stvar razvijene maštovitosti uma, već postoje naučni dokazi da naši umovi povezuju muziku sa pamćenjem, piše CNN.

Korisna povezanost između muzike i lečenja pacijenata sa Achajmerovom bolešću ili demencijom

Utvrđeno je da stalno slušanje muzike koja ima lično značenje poboljšava prilagodljivost mozga kod pacijenata u ranoj fazi Alchajmerove bolesti ili blagim kognitivnim oštećenjem.

- Slušanje muzike sa posebnim značenjem, stimulisalo je neuronske puteve u mozgu koji su im pomogli da održe viši nivo funkcionisanja - kaže Majkl Taut, jedan od autora studije koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Torontu.

Ovo istraživanje objavljeno je u "Journal of Alzheimer’s Disease".

Ove pesme imale su jedinstveno značenje, poput muzike uz koju su ljudi plesali na svom venčanju, i dovele su do povećanja performansi pamćenja na testovima. Nalazi bi mogli da podrže uključivanje terapije bazirane na muzici u lečenju pacijenata sa kognitivnim oštećenjima u budućnosti.

Promene su bile najizraženije u prefrontalnom korteksu, poznatom kao kontrolni centar mozga, gde se događa donošenje odluka, modelovanje društvenog ponašanja, izražavanje ličnosti i planiranje složenog mentalnog ponašanja.

Razlike u slušanju poznate muzike povezane sa uspomenama i nove muzike koju nikada niste slušali

Kada su pacijenti čuli muziku koja im je bila bliska, ona je napajala muzičku neuronsku mrežu koja je povezivala različite regije mozga, na osnivu magnetne rezonance snimljene pre i posle slušanja muzike.

To se razlikovalo od onoga kada su čuli novu, nepoznatu muziku, koja je samo pokrenula određeni deo mozga koji je bio podešen na slušanje.

U istraživanju je učestvovalo 14 učesnika, uključujući šest muzičara, a slušali su posebno pripremljene spiskove pesama sat vremena dnevno tokom tri nedelje. Ti učesnici su bili isti oni iz ranije studije koja je identifikovala neuronske mehanizme za očuvanje sećanja povezanih sa muzikom kod onih koji su doživeli rani kognitivni pad.

- Bilo da ste profesionalni muzičar ili nikada niste svirali nikakav instrument, muzika je ključ za pristup vašem pamćenju, vašem prefrontalnom korteksu - rekao je Taut u saopštenju.

On je takođe rekao da je sve veoma jednostavno kada je u pitanju muzika.

- Nastavite da slušate muziku koju volite celog svog života. Vaše najdraže pesme svih vremena, oni delovi koji su vam posebno značajni, jer je to zapravo gimnastika za vaš mozak - dodao je Taut.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još