Vučić: Konkretni rezultati u istrazi ubistva novinara

"Uveren sam da ćemo posle mnogo godina u kojima nije došlo do istine i pravde to uspeti da ispunimo i to bi bilo veoma važno i za poštovanje principa prava, pravde i pravičnosti, ali i za porodice žrtava ubijenih i stradalih i mislim da ćemo taj posao uspešno obaviti", rekao je Vučić televiziji B92.

Policija i svi nadležni državni organi u poslednjih gotovo 20 godina nisu uspeli da razreše smrt i ubistva novinara Radoslave Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a svaka vlast je od odlaska Slobodana Miloševića sa vlasti obećavala razrešenje tih slučajeva.

Rešavanje velikih slučajeva privatizacije

Vučić je, povodom istraga vezanih za 24 slučaja spornih privatizacija, rekao da je ostalo da se završe veliki predmeti, poput C marketa i Luke Beograd u koju se "duboko zagazilo", kao i Veterinarski zavod.

"Očekujem da do kraja godine sve istrage budu završene i tužioci podnesu optužnice ili kažu da nije bilo krivičnog dela. Mi ćemo taj rezultat ostvariti. Mislim da su svi ti predmeti u obradi, i Nacionalna štedionica, što znači da nema više nijednog predmeta koji je netaknut"
, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je bio "šokiran" optužbama opozicije u parlamentu da je u najmanje urađeno u borbi protiv organizovanog kriminala.

"U prethodnom periodu najviše je podneto optužnica iz oblasti organizovanog kriminala. Direktno je podignuto 117 optužnica u krivičnim postupcima povedenim nakon 1. avgusta 2012. godine, a 113 od tih 117 optužnica je potvrđeno, a za devet osoba u toku je suđenje i već je doneta jedna pravosnažna presuda, što znači da je vrlo efikasno krenulo i u oblasti pravosuđa", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je u istom periodu podignuto još 63 optužnice na osnovu istraga sprovođenih pre 1. avgusta 2012. godine, što znači da postoji ukupno 180 optužnica za organizovani kriminal.

"Nedostaje nam tužilaca za ovako jedan težak i obiman posao", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su na danas održanoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti razmatrane četiri teme - završetak istraga o 24 sporne privatizacije, izveštaj Tužilaštva za organizovani kriminal i onome što je urađeno u prethodnih godinu dana, skupovi visokog rizika, prvenstveno predstojeća fudbalska utakmica Srbija - Hrvatska, i rad komisije za istragu ubistava novinara.

Narednih dana o direktoru BIA

Vučić je rekao i da će narednih dana biti doneta odluka o novom direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Vučićeva Srpska napredna stranka predložila je dosadašnjeg direktora BIA Nebojšu Rodića za novog ministra odbrane, pošto se Vučić povukao sa te funkcije.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još