Obama: Još nisam doneo odluku o Siriji

Još nisam doneo odluku" o akciji u Siriji, rekao je Obama za televiziju Pi-Bi-Es (PBS) u sredu uveče.

Obama je dodao da su SAD ustanovile da je režim sirijskog predsednika Bašara el-Asada koristio hemijsko oružje u napadu kod Damaska 21. avgusta, ali je isključio mogućnost "direktnog vojnog angažovanja" SAD u gradjanskom ratu u Siriji.

Američki predsednik je rekao da je važno da sirijski režim shvati poruku da mu je bolje da se ne usudi da ponovo koristi hemijsko oružje.

Obama je ocenio i da će SAD imati dugoročne pozitivne posledice ukoliko pošalju upozorenje sirijskom režimu poruku da "prekine" s takvim akcijama.

Predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD, republikanac Džon Bener, pozvao je u sredu Obamu da saopšti javnosti svoje planove o vojnom napadu na Siriju.

Konsultacije stalnih članica Saveta bezbednosti UN o britanskom predlogu rezolucije kojom bi se osudio "hemijski napad" od 21. avgusta u blizini Damaska održane su u sredu, ali o ishodu sastanka nije bilo saopštenja.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je takodje u sredu ocenio da je ovo prvi put "u 21. veku da se vodi hemijski rat i da je to "neprihvatljivo".

On je ranije rekao da bi bilo "moguće" odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja u Siriji "bez potpunog jedinstva Saveta bezbednosti UN".

Izvor: Beta-AFP

Pogledajte još