Nikolić danas završava posetu Kini: Srbija ima apsolutnu podršku

Srpski predsednik, koji se tokom četverodnevne posete susreo sa brojnim kineskim privrednicima i učestvovao na Investicionom forumu u Hangodžou, potpisao je sa predsednikom Si Djinpingom, Zajedničku izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva, razgovarao sa brojnim privrednicima, a ministri dveju vlada potpisali još pet sporazuma.

Srpski i kineski predsednik su se saglasili da se produbljivanjem srpsko-kineskog strateškog partnerstva ostvaruju zajedničke težnje dva naroda i da partnerstvo služi suštinskim interesima dve zemlje. Dve strane su dogovorile dalje jačanje strateškog partnerstva i sveobuhvatne komunikacije i iskazale spremnost za razmatranje uspostavljanja mehanizma redovnog strateškog dijaloga izmedju ministarstava inostranih poslova dve zemlje.

Prema rečima Nikolića, Srbija je dobila apsolutnu podršku od Kine da postane njen strateški partner, a Srbija je najbolja veza Kine sa EU.

"U Kini kada razgovarate sa predsednikom države, predsednikom vlade i predsednikom Svenacionalnog Kongresa vi ste, ako ste stekli njihovo poverenje, obavili veliki deo posla, sve ostalo je samo realizacija. Ja sam ubeđen - a vreme će da pokaže - da smo mi veliki posao obavili u Kini, da je Kina čekala ovakvu Srbiju i da će se u potpunosti posvetiti razvoju Srbije", rekao je Nikolić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, cilj posete bio je da predsednik Kine i njegovi saradnici shvate koliko je bitno ne samo za Srbiju da Kina svojim investicijama i projektima, a preko naše zemlje, udje u Evropu.

"Mislim da smo dobili apsolutnu podršku za to da Kina postane naš strateški partner među najozbiljnijima u svetu. Uveren sam da je obnovljeno staro prijateljstvo koje je samo malo bilo zaostalo u jednoj deceniji iza nas", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je, komentarišući odluku Kine da Srbiji dodeli pet miliona dolara bespovratne pomoći, rekao da mu je drago zbog toga, ali da je on došao zato što želi da ljudi u Srbiji mogu da žive od svog rada i da Kina to može da omogući Srbiji.

Kina je ponovo naglasila da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i da razume zabrinutost Srbije u vezi sa pitanjem Kosova.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.