Podgorica: Ekstradicioni pritvor ubici Nikole Bojovića

Cvetanović, koji je uhapšen juče, u pritvoru je zbog opasnosti od bekstva.

Cvetanovića je, kako su preneli podgorički mediji, danas saslušao istražni sudija Višeg suda u Podgoroci Miroslav Bašović.

Prema nezvaničnim saznanjima podgoričkog portala CdM-a, Bašović danas Cvetanovića nije ispitivao o ubistvu Bojovića, već zbog krivičnog dela krađa. Crnogorska policija uhapsila je Cvetanovića po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Hapšenje Cvetanovića usledilo je nakon razmene informacija crnogorske i srpske policije u vezi sa ubistvom Miloša Vidakovića iz Pančeva, koje je izvršeno 2. jula oko 00.30 sati u Budvi“, saopšteno je juče nakon hapšenja Cvetanovića iz Uprave policije.

Uprava policije, u saradnji sa Tužilaštvom i kolegama iz Srbije, u nastavku zajedničkih aktivnosti preduzima dalje mere i radnje na rasvetljavanju još jednog broja krivičnih dela izvršenih na organizovan način na teritoriji obe države.

"Zajedničke aktivnosti policija Crne Gore i Srbije se sprovode na osnovu dosadašnje saradnje i rada zajedničkih istražnih timova policija dve države“, dodaje se u saopštenju.

Razmena informacija dve policije dovela je i do hapšenja Slobodana Šaranovića pre mesec dana u Budvi, koji se sumnjiči da je naručilac ubistva Nikole Bojovića. U srpskoj policiji najavljuju da će saradnja dovesti do rasvetljavanja i drugih zločina, a oni dugo godina prate rad policije kažu da je takva saradnja logična ako se ima u vidu saradnja ličnosti iz podzemlja iz Srbije i Crne Gore.

"Okolnosti su takve da ta saradnja mora da postoji, kao što postoji u čitavom regionu, a najintenzivnija je između Srbije i Crne Gore po prirodi posla, jer taj kriminal, da tako kažem putuje od primorja preko Zlatibora, Beograda, Novog Sada i ide dalje. Tako da je jasno da drugačije ne može da bude", kaže Vojislav Tufegdžić, urednik Novog Magazina.

Iako se ranije moglo čuti da saradnja dve policije ne postoji, i da se čak i opasni kriminalci polujavno kriju na teritoriji Crne Gore, Tufegdžić kaže da je saradnje bilo i ranije, samo da mediji nisu dovoljno izveštavali o tome.

"Nikada nije ni bilo da kažem naših i njihovih. Možda su države za sebe, ali kriminalci imaju taj svoj svet i razumljivo je da najlakše putuju na toj relaciji između Srbije i Crne Gore", kaže Tufegdžić.

Sledeće nedelje u Beogradu će se sastati direktori crnogorske i srpske policije gde bi trebalo da se dogovori dalja saradnja na rasvetljavanju još jednog broja krivičnih dela izvršenih na organizovan način na teritoriji obe države.

Nikola Bojović (39), brat jednog od vođa "zemunskog klana", ubijen je 29. aprila ove godine u centru Beograda, kada je nepoznati ubica, naočigled brojnih prolaznika, u njega ispalio 15 hitaca. Policija sumnja da je likvidacija naređena iz Crne Gore, u kojoj Bojovići, navodno, imaju moćne neprijatelje.

U zajedničkoj akciji crnogorske i srpske policije 24. jula uhapšeni su Danilovgradjanin Slobodan N. Šaranović (74) i Nikšićanin Ratko M. Koljenšić (36) zbog sumnje da su sa Beogradjaninom Milošem Delibašićem organizovali ubistvo Nikole Bojovića.

Šaranović se, navodno, sumnjiči da je naručio ubistvo Nikole Bojovića, kako bi se osvetio za smrt svog brata Branislava Šaranovića, koji je likvidiran 8. oktobra 2009. godine na Dedinju.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odredio je ekstradicioni pritvor Šaranoviću i Ratku Koljenšiću, koji su uhapšeni po poternici Interpola Beograd, a po naredbi Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu. Advokati Šaranovića i Koljenšića, Zoran Piperović i Nikola Medojević, ocenili su da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje Srbiji i tražili da im se ukine pritvor. Oni su sudiji za istrage podgoričkog Višeg suda Miroslavu Bašoviću poslali svoj stav, na zahtev za izručenje njihovih branjenika Srbiji.

Izvor: b92

Pogledajte još