Stručnjaci UN iz Sirije stigli u Holandiju

Portparol Organizacije za zabranu hemijskog oružja rekao je da će se stručnjaci UN vratiti u sedište ovog tela svetske organizacije u Hagu, javio je Rojters.

On je kazao da će uzorci koje su inspektori sa sobom doneli iz Sirije biti poslati u nekoliko laboratorija na testiranje, a AP navodi da će uzorci u Holandiji biti prepakovani i poslati u laboratorije širom Evrope.

Cilj je da se utvrdi da li u njima ima tragova otrovnog gasa koji je, kako sirijska opozicija tvrdi, sirijski režim upotrebio u napadu na predgrađe Damaska 21. avgusta.

Eksperti UN ranije su napustili Siriju, a rano jutros krenuli su iz Bejruta avionom koji je obezbedila nemačka vlada, saopštilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Tim stručnjaka svetske organizacije juče je okončao četvrti dan istrage koja bi trebalo da utvrdi šta se zapravo desilo 21. avgusta.

Očekuje se da će testiranje uzoraka potrajati nekoliko dana, ali bi šef UN za razoružanje Angela Kejn kasnije danas trebalo da izvesti generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o istrazi sprovedenoj u Siriji.


Beta

Pogledajte još