UN i Vlada Srbije obeležili 74. godišnjicu UN

Ujedinjene nacije u Srbiji i Vlada Republike, koju je na ovom događaju predstavljao prvi potpredsenik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, obeležili su 74. godišnjicu Ujedinjenih nacija, ističući svoju posvećenost multilateralizmu i saradnji u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

U svom obraćanju na otvaranju skupa, novoimenovana stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob istakla je posvećenost vrednostima iz Povelje UN i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i urgentnost ostvarivanja 17 Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine "za opšti boljitak planete, sa više solidarnosti, poverenja, dostojanstva i pravičnosti – svet u kom niko neće biti izostavljen". Takođe je čestitala Vladi Srbije na podnošenju Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja o sprovođenju Agende održivog razvoja do 2030. godine.

Dan Ujedinjenih nacija označava godišnjicu stupanja na snagu povelje Ujedinjenih nacija 1945. godine. Ratifikacijom ovog osnivačkog dokumenta od strane većine potpisnica, uključujući i pet stalnih članova Saveta bezbednosti, Ujedinjene nacije su zvanično nastale. Od 1948. godine 24. oktobar se širom sveta obeležava kao Dan Ujedinjenih nacija.

Citirajući generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je ukazao na ulogu UN u održavanju mira – uz istovremeno pružanje pomoći u spašavanju života miliona ljudi pogođenih oružanim sukobima, Simona Mikulesku, predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu, istakla je da su Ujedinjene nacije izuzetno zahvalne državama ovog regiona na učešću u obezbeđivanju snaga za mirovne napore svetske organizacije.

Srbija je dala značajan doprinos, uputivši preko 250 vojnih i civilnih lica u pet mirovnih operacija. Želimo da pozdravimo profesionalnost i dobru reputaciju mirovnjaka iz Srbije i da odamo poštu za njih osmoro koji su pod zastavom UN položili najveću žrtvu – istakla je gđa Mikulesku.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je na veliku važnost koju Republika Srbija pridaje Ujedinjenim nacijama, kao globalnoj i najznačajnijoj međunarodnoj organizaciji, koja ima ključnu ulogu na planu očuvanja mira i bezbednosti, zaštite ljudskih prava i stvaranja uslova za održiv ekonomski razvoj svuda u svetu.

Srbija snažno podržava multilateralizam i jačanje multilateralne efikasnosti smatramo suštinski važnim. Čvrsto smo uvereni da se samo zajedničkim delovanjem, međusobnim usaglašavanjem i uvažavanjem, mogu naći odgovori u suočavanju sa narastajućim globalnim izazovima. Verujem da su nam danas, kada se svet nalazi u procesu velikih i ubrzanih promena, Ujedinjene nacije potrebnije više nego ikada pre. Republika Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija. Odlučni smo u odbrani međunarodnog prava, uključujući Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 kojom se štiti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje – istakao je Dačić.

Na skupu je najavljena i nova ambiciozna kampanja koja počinje u januaru 2020. godine, kada će Ujedinjene nacije u celom svetu pokrenuti dijalog sa svim državama, sektorima i generacijama da bi doprle do najširih globalne javnosti, saslušale njihove nade i strahove, i iz njihovih iskustava saznale kakvu budućnost želimo i kakve Ujedinjene nacije su nam potrebne. Kampanja će biti posvećena 75. godišnjici UN koja će biti obeležena sledeće godine.

Kancelarija UN u Beogradu (UNOB) predstavlja glavni kanal komunikacije između Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Vlade Republike Srbije i diplomatske zajednice u Beogradu za pitanja vezana za primenu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 (1999). UNOB takođe prati regionalna dešavanja na Zapadnom Balkanu koja su od značaja za Ujedinjene nacije, i to uz blisku saradnju sa timovima UN i drugim partnerima.

Autor: Ozonpress.net
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još