Kupovina prvog stana sve teža misija: Prosečna cena kvadrata u Beogradu oko 1.400 evra

Zato u Srbiji ima i oko 300.000 podstanara, a više od polovine mladih živi sa roditeljima bez mogućnosti da se osamostale. Sve su brojniji i bračni parovi koji zbog skupih kvadrata i nepovoljnih kredita sve teže rešavaju stambeno pitanje.

Potencijalni kupci se istovremeno zbog pada životnog standarda i finansijske nesigurnosti sve ređe odlučuju za uzimanje stambenih kredita, mada je to praktično jedini način da se obezbedi krov nad glavom.

Stručnjaci tvrde da situaciju dodatno otežavaju nerealno visoke cene nekretnina u većim gradovima, posebno u Beogradu, uprkos činjenici da su cene stanova i kuća poslednjih godina u padu. O tome svedoči i podatak da je prosečna cena kvadrata u Beogradu oko 1.400 evra, a kreće se u rasponu od 900 do 3.500 evra.

Posebno zabrinjava nestajanja srednje klase na šta ukazuju i zbivanja na tržištu nekretnina u Srbiji.

Vlasnik agencije "Luks houm" Zoran Stojanović kaže da se velika kriza oseća kod srednje i niže ekonomske klase, kod kojih vlada skoro potpuna stagnacija kada je reč o kupovini nekretnina.

"Na osnovu situacije na tržištu lako se može uočiti da polako nestaju kupci iz segmenta srednjeg ekonomskog nivoa i da se gotovo po pravilu sele u grupu niže platežne moći, koja sve teže može da priušti kupovinu stana ili kuće"
, kaže Stojanović i dodaje da se kriza praktično ne oseća samo na tržištu luksuznih nekretnina.

"O tome najbolje svedoči podatak da je sada mnogo lakše i brže prodati ili iznajmiti ekstremno skupu nekretninu nego onu neuporedivo niže cene. Tako se, primera radi, teže iznajmljuju stanovi za koje je potrebno izdvojiti do 250 ili 300 evra mesečno, nego oni čija se cena kreće od 1000 do 2000 evra",
rekao je on Tanjugu.

Jedan od razloga zbog kojih kojih se sve teže rešava stambeno pitanje je i nedovoljna podrška države i nadležnih organa novim sistemima gradnje koji se u poslednje vreme pojavljuju i na domaćem tržištu.

Iako su upravo nove tehnologije već postale jedan od najvećih građevinskih aduta u razvijenim zemljama, jer nude bolji kvalitet po povoljnijim cenama, u Srbiji ih još ne prepoznaju kao novu šansu za dolazak do krova nad glavom.

Autor jednog takvog sistema i predsednik beogradske kompanije Kvatro hauzis Jovan Nikolić, ipak, očekuje da se i u Srbiji prepozna značaj inovativnih tehnologija, pa i Q sistema gradnje, na kojem je sa grupom domaćih inženjera radio punih sedam godina.

O kvalitetu ovog srpskog patenta svedoči i činjenica da je još 2010. iza sebe ostavio više od 1.200 projekata i Lafaržov institut u Lionu ge je proglasio za najbolji u oblasti inovativne gradnje u Evropi.

"Značaj ovog sistema je u tome što će građani u startu plaćati značajno manje nego do sada za stan ili kuću vrhunskog kvaliteta, ali će štedeti i nakon kupovine jer Kvatro objekti, zahvaljujući izuzetnoj izolaciji, štede do 80 odsto energije u objektima, što znači da će računi za grejanje ili hlađenje biti i do pet puta manji"
, tvrdi Nikolić.

Ova tehnologija gradnje panelima pogodna je i za gradnju socijalno neprofitnih stanova.

Izvor: 24sata

Pogledajte još