Keri: SAD dostavile Rusiji dokaze o sarinu, ali nam Moskva ne veruje

"Ponudili smo detaljno referisanje o tom pitanju i čak smo u Rusiju poslali svoje ljude da predstave dokaze u vezi sa nedavnom upotrebom hemijskog oružja u Siriji, ali je Moskva odlučila da nam ne veruje, ili bar da to javno ne prizna", rekao je šef američke diplomatije.

Odgovarajući na pitaje novinara da prokomentariše izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da su izveštaji o upotrebi hemijskog oružja samo provokacija onih koji žele da u sukob uključe i druge države, Keri je rekao da u ovom trenutku ima dovoljno dokaza koji potvrđuju da je do napada bojnim otrovom zaista došlo.

"Ako predsednik Rusije želi da to ignorišu, to je njegov izbor, ali Sjedinjene Američke Države i njeni prijatelji moraju da donesu odluku na osnovu izvedenih dokaza"
, rekao je Keri.

Američki državni sekretar je ranije danas precizirao da je u uzorcima kose i krvi, koji su SAD dostavljeni sa mesta na kom je izveden napad u sirijskoj prestonici, pronađen sarin.

On je istovremeno ponovio da Vašington i dalje namerava da zajedno sa Rusijom radi na pronalaženju političkog rešenja za sukob u Siriji i da se nije odustalo od mirovne konferencije u Ženevi.

"To je naš prioritet i osnovni cilj svih naših napora"
, rekao je Keri, istakavši da je jasno da ne može biti vojnog rešenja za sukob u Siriji, već on može da se zaustavi samo političkim pregovorima.

"Taj stav je, uostalom, zadržao i predsednik Barak Obama", zaključio je on.

Keri je, takođe, izrazio uverenje da će Kongres dati Obami podršku za vojni udar na Siriju, ističući da šef države, međutim, može da deluje po sopstvenom nahodjenju čak i ako mu Kongres ne da odobrenje.

Američki Kongres bi trebalo da se sastane 9. septembra, kada se završava letnja pauza u zasedanju.


Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.