MEĐUNARODNA POTRAGA: Ovo su 3 najtraženije tinejdžerke na svetu

Pretpostavlja se da ih je na ovo putem društvenih mreža namamila 15-godišnja drugarica koja je ranije otišla u Siriju.
Bezbednosne kamere na aerodromu snimile su Šaminu Begum (15), Kadizu Sultanu (16), čije su porodice poreklom iz Bangladeša, kao i 15-godišnjakinju rođenu u Nemačkoj, dok su mirno prolazile terminalom.

Sa sobom su ponele nešto novac i mobilne telefone, na koje se u međuvremenu nisu javljale članovima porodica. Za njihov nestanak je policija saznala u utorak kada su zabrinuti roditelji obavestili vlasti da ne znaju gde su devojčice, a sada traje međunarodna potraga.

Policajci su ispitali njihovo društvo iz škole "Betnal grin akademi", gde su odbegle devojčice opisane po tvrdi "Dejli mejla" opisane kao "akademski bistre, odlični đaci, ali i naivne i veoma ranjive". Istraga se fokusira na ranije odbeglu učenicu te škole za koju se veruje da je sada u Siriji, a koju policajci nisu svojevremno uspeli da spreče da se ukrca u avion za Istanbul jer su njeni roditelji kasno prijavili nestanak.

Policija pokušava da utvrdi da li je ova devojčica putem društvenih mreža podsticala drugarice da učine isto što i ona, ali za sada za to nema čvrstih dokaza.

Britanska javnost se pita kako je maloletnim devojčicama bez problema omogućeno da se ukrcaju na let za Istanbul, a da sa njima nije bio nijedan roditelj ili pratilac. Zbog velikih snežnih padavina u Turskoj i velikog broja obustavljenih letova, odbegle devojčice možda neće uspeti da stignu do Sirije gde ih izgleda čekaju islamisti za koje one treba da se udaju.

Salman Farsi, portparol džamije u istočnom Londonu, rasplakao se nakon razgovora telefonom sa sestrom jedne od tinejdžerki.

- Bila je veoma uznemirena. One su izmanipulisane - naveo je Farsi.

Pretpostavlja se da se do sada oko 550 mladih iz Velike Britanije pridružilo Islamskoj državi.

Izvor: blic/dailymail

Pogledajte još