Rešena ubistva Bojovića i Vidakovića

Veljović i Stojanović su izjavili Tanjugu da sada očekuju da tužilaštva dveju država daju svoj puni doprinos i procesuiraju ove predmete.

Sastanak direktora policija održan je pod pokroviteljstvom prvog potpredsednika vlade Aleksandara Vučića, a pethodio im je zajednički sastanak sa šefovima bezbednosnih službi dveju zemalja.

Direktori policijskih uprava Srbije i Crne Gore su rekli da je danas praktično napravljen presek aktuelnih predmeta - ubistva Bojovića i Vidakovića.

Istovremeno, dogovorena je buduća saradnja u oblasti kriminala, korupcije, posebno organizovanih kriminala, kao i rasvetljavanja dosadašnjih ubistava na području dve države i mogućih likvidacija koje su pripremale dve krimnalne grupe.

Nikola Bojović, brat Luke Bojovića, ubijen je početkom maja u centru Beograda sa 20 hitaca, a Duško Vidaković početkom jula u jednom budvanskom kafiću.

Direktori srpske i crnogorske policije nisu želeli da se bave detaljima ta dva ubistava. Crnogorska policija, međutim, saopstila je prošle sedmice da je u podgoričkom naselju Tološi uhapšen srpski državljanin Saša Cvetanović, osumnjičen za ubistvo Nikole Bojovića.

Nezvanično, hašenje su izvele Specijalne jedinice Crne Gore.

Susret Veljovića i Stojanovića održan je pod pokroviteljstvom prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, a neposredno pre toga održan je i zajednički sastanak sa direktorima bezbednosnih službi Srbije i Crne Gore.

Veljović je precizirao da je tema tih razgovora bilo ubistvo Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića.
"Želim da zahvalim direktoru Uprave policije Crne Gore i njegovim saradnicima na pomoći koji su nam pružili na lociranju i hapšenju ubice Nikole Bojovića. To je za nas bilo izuzetno bitno i ta naša saradnja, koja je na neki način dobila prave dimenzije, dala je pravi rezultat", rekao je Veljović.

On je podsetio da su Stojanović i on pre dva meseca potpisali sporazum koji se tiče saradnje policija dveju država na planu kriminala, korupcije i pre svega organizovanog kriminala.

Novi rezultati te saradnje se, kaže Veljović, tek očekuju.

Veljović je objasnio da su slučajevi ubistva Bojovića i Vidakovića rešeni policijski i da se sada očekuje da svoj doprinos na reševanju tih slučajeva svoj doprinos daju i tužilaštva Srbije i Crne Gore.

Prvi čovek srpske policije je kazao i da su srpska i crnogorska policija postigle sporazum, kao i da postoje zajednički timovi koji će se ubuduće baviti rasvetljavanjem svih krivičnih dela koja su se dešavala na podrucju dveju država, kao i likvidacija koje su bile planirane.

Razgovarano je, dodao je Veljović, o saradnji graničnih policija gde će biti formirane zajedničke patrole i kontaktne tačke na graničnim prelazima, a sve u interesu bezbednosti građana dveju država, prometa robe i svega onog što je do sada predstavljalo problem.
"Naša saradnja je u izuzetno pozitivnoj uzlaznoj liniji i očekujemo da će tek dati rezultate. Želimo na ovaj način da pokažemo i damo primer drugima da zajedničke saradnej uvek daju dobre rezultate", rekao je Veljović.

Stojanović je zahvalio Veljoviću i srpskoj policiji na, kako je rekao, nesebičnom doprinosu kada je u pitanju rasetljavanje ubistva Miloša Vidakovića u Budvi.

On je dodao da je upravo ta saradnja bila ona nedostajuća "karika u lancu" kako bi ovaj slučaj bio rešen. Sada kada su, kako je rekao, pomenuta ubistva policijski rešena, na potezu su tužilaštva dveju zemalja.
"Očekujem da nadležna dva tužilaštvaju daju svoj puni dopirnos u procesuiranju ovog predmeta", rekao je Stojanović Tanjugu.

On je ponovio da na dnevnom redu ostaju predmeti organizovanog kriminala i korupcije, posebno krivična dela ubistva iz prethodnog perioda i moguće likidacije, kao i da je sve to u prethodnom periodu bilo predmet razmene svih operativnih informacija na niovu dve partnerske polciije.
"Potvrda spremnosti, saradnje i prijateljstva je verifikovana zajedničkim akcijama i zajedničkim rezultatima i ona će svakako biti predmet naših istražnih timova i u narednom periodu", potvrdio je Stojanović.

On je podržao proširenje saradnje dveju policijskuh uprava na ostale segmente saradnje, kao što je rad granične policije jer, kako je rekao, "zajedničkim koordinisanim radom možemo obezbediti veću sigurnost građana Crne Gore i Srbije".

Izvor: Tanjug.rs

Pogledajte još