Putevi Srbije pokosili budžet: Za košenje trave uz puteve potrošili 10 miliona evra

Malverzacije u ovom poslu su još veće, ako se uzme u obzir da se posao košenja daje bez ikakvog tendera i da se plaća „po fakturi”, odnosno da niko ne kontroliše šta je zaista, gde i koliko pokošeno, pa se dešavaju situacije da se kosidba plaća na deonicama gde su oko puta stene.

„Putevi Srbije”, na čijem čelu je Zoran Drobnjak zaduženi su za održavanje oko 9.500 kilometara puteva u Srbiji. Osim zimskog i tekućeg košenja, spada i košenje trave pored autoputeva, ali i regionalnih i magistralnih puteva. Za poslove košenja trave, ove i prethodne godine „Putevi” su izdvojili čak 1,32 milijarde dinara.

Travu na autoputu u Srbiji kosi privatno preduzeće „Srbijaautoput” iz Beograda. „Putevi Srbije” su ovom preduzeću, od 2009. do 2012, za održavanje 430 kilometara autoputa, direktnom pogodbom bez ikakvog tendera isplatili više od osam milijardi dinara. Preduzeće „Srbijaautoput” je privatizovano 2006, većinski vlasnik je PZP „Niš”, preduzeće Mila Đuraškovića, koji je u pritvoru. Zanimljivo je i to da se privatno preduzeće „Srbijaautoput” nalazi u istoj zgradi kao Sektor za naplatu putarine „Puteva Srbije”.

Posao košenja trave na autoputu „Srbijaautoput” dobija bez tendera, direktnom pogodbom, nakon koje se potpisuje ugovor o održavanju. Košenje trave, fakturiše se posebno, računi stignu u „Puteve Srbije”, ali bez ikakvog dokaza o obavljenom poslu. Međutim, „Putevi Srbije” prebace novac na ime svake fakture, bez kontrole šta je, gde i koliko pokošeno.

Mnogo goru situaciju sa poslovima košenja trave koju papreno plaćaju „Putevi Srbije” imaju na regionalnim i magistralnim putevima.

"Preduzeće plaća košenje trave po kvadratnom kilometru, po izdatoj fakturi. Dešavalo se da nas zovu građani i kažu da trava nije ni košena, ili da zaključimo da na nekim deonicama, koje su naplaćene, ni ne raste trava. To su delovi gde su kamenjari, privatne parcele, pa nije ni potrebno kositi. Međutim, preduzeće plaća svaki račun, ali niko ne kontroliše radove i to što smo platili", kaže izvor „Blica”.

Dodatnu sumnju da je novac za košenje trave zloupotrebljen, izaziva i podatak da je za istu kilometražu, godinu dana ranije izdvojeno čak 400 miliona dinara više iz budžeta „Puteva”.
Klikni za uvećanje(+)

U „Putevima Srbije” ističu da je smanjenje ove stavke rezultat nedovoljnog, dodatno manjeg budžeta.

Međutim, Milan Vujanić, predsednik Nadzornog odbora „Puteva Srbije”, kaže da će tražiti objašnjenje od direktora Zorana Drobnjaka da li su u 2012. bespotrebno potrošili četiri miliona dinara više, kao i da će tražiti tačnu računicu ko kosi travu, gde, ko kontroliše radove i na osnovu čega će za taj posao ove godine biti potrošeno 450 miliona dinara, piše "Blic".

"Pitam se da li ove godine ne kose dobro ili su prošle bez potrebe trošili novac, pa je sada stavka smanjena. Kako je moguće da za košenje trave izdvojimo 450, za bezbednost saobraćaja samo 50 miliona. Trebalo bi platiti samo ono što je urađeno, trenutno nemamo kontrolu da li je taj koji je kosio uradio koliko je i naplatio. Ovo je previše skupo", smatra Vujanić, i najavljuje da će posao košenja trave od sledeće godine biti na tenderu.

Izvor: Blic

Pogledajte još