Ljajić: Jovanki Broz se moraju obezbediti elementarni uslovi za život

Ljajić je jedan od retkih predstavnika vlasti koji je u posljednjih nekoliko godina brinuo o Jovanki Broz, a koga je ona rado primala i s kojim je izravno komunicirala.

„Taj oporavak teče pozitivnim tokom, a nama preostaje da rešavamo njene praktične probleme. To su dugogodišnji problemi s kojim se ona suočava. Od toga da još uvek nema rešeno pitanje elementarnog stanovanja u pristojnim uslovima, do rešavanja nekih statusnih problema vezanih za imovinsku raspravu koja nikako da završi i koja je godinama unazad iz potpuno neobjašnjivih razloga zaustavljena“, izjavio je Ljajić.

Potvrdio je kako je pre nekoliko dana razgovarao sa članovima njene rodbine, i najavio je kako će se ponovno sastati s njima, a razgovarao je i s kolegama u Vladi kako rešiti probleme Jovanke Broz pre nego što ona izađe iz bolnice.

Na pitanje znači li to da bi Jovanka Broz zaista uskoro mogla napustiti bolnicu, vicepremijer Ljajić nije mogao da odgovori.

„To je sada procena lekara. Oni su, za sada, zadovoljni sadašnjim tokom oporavka. Teško je u ovom momentu predviđati kad bi mogla da napusti bolnicu“, dodao je Ljajić.

Jovanka – simbol jednog vremena

Napominje i kako u Vladi imaju razumijevanja za probleme Jovanke Broz, uz napomenu da je ona simbol jednog vremena.

„Morala je imati status koji dolikuje ženi nekadašnjeg presednika države, ma kakva ta država bila. Ona apsolutno nije krivično gonjena za bilo koje delo. Imala je neviđene simpatije od Makedonije do Slovenije. Prvi put kad sam bio kod nje, javili su mi se brojni građani i firme koje su izražavale spremnost da pomognu. Bile su čak tri građevinske firme iz Makedonije koje su htele da dođu da pomognu u renoviranju njene kuće, ali i mnogo poziva ljudi s područja bivše Jugoslavije, što dovoljno govori o ugledu koji ta žena ima na prostoru cele bivše Jugoslavije. To je skoro neverovatno“, objašnjava Ljajić.

Otkriva i da je za Jovanku Broz prioritet „da se imovinska rasprava što pre okonča, jer su njena prava povređena time što je bukvalno izbačena iz svoje kuće u Užičkoj ulici“.

„Tada je prebačena u kuću gde je do sada bila. Način kako je to urađeno više liči na snimanje western filma nego na realnost koju čovek može da zamisli. Ona ne traži ništa više, ni manje, osim onog što njoj pripada. Naravno, to jeste stvar sudskih instanci i ne možemo na njih da utičemo, ali to je nešto na čemu ona insistira“, napominje Ljajić.

Osim toga, zalaže se i da se Jovanki Broz osiguraju „elementarni uslovi za život jer živi u velikoj vili u zapuštenom stanju“.

„Pokušali smo da renoviramo pojedine delove vile, ali je neophodno da i ona napusti tu kuću, što ona, s druge strane, ne želi da učini. Moramo da nađemo način na koji ćemo uspeti to da rešimo i saniramo objekat u kojem se do sada nalazila“, zaključuje Rasim Ljajić.

Titova udovica primljena je prije dve nedelje u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, a lekari su se neko vreme borili za njen život.


Al Jazeera

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.