Pred Skupštinom još 79 zakonskih predloga

Ostale zakonske predloge su uputili narodni poslanici, zaštitnik građana i Skupština Vojvodine.

Najsvežiji zakon su izmene i dopune Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, koje je vlada u skupštinsku proceduru uputila 26. avgusta, dok najduže čekaju izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost, predlog poslanika DSS Radojka Obradovića - od 14. juna 2012.

Većina, odnosno 29 vladinih predloženih zakona tiču se potvrđivanja međunarodnih sporazuma. U proceduri je ukupno 28 predloga za izmene i dopune određenih zakona, 16 predloga zakona i pet predloga o potvrđivanju konvencija.

Zaštitnik građana uputio je tri predloga za izmenu zakona: Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku.

U skupštini čeka i set pravosudnih zakona o javnom tužilaštvu, sudijama, uređenju sudova, zatim o javnim putevima, pomorskoj plovidbi, o privatnom obezbeđenju, o detektivskoj delatnosti...

Na red za raspravu čeka i Predlog zakona o legalizaciji objekata, dopune Zakona o kulturi, Predlog zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, izmene i dopune Zakona o zaštiti konkurencije. Od maja na red čeka i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava...

Ukupno 10 zakonskih predloga u skupštinsku proceduru upućeno je u 2012. godini. Među njima je i Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju, koji je 27. novembra prošle godine republičkom parlamentu uputila Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Poslanik Obradović uputio je 14. juna Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, a Vlada Srbije 24. decembra Predlog zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2011. godinu. U Skupštini Srbije, prema najavama, očekuje se do kraja vanrednog zasedanja, koje počinje prvog radnog dana oktobra, još jedna sednica.

Izvor: B92

Pogledajte još