Anketa o evropskim vrednostima: U Srbiji najuticajniji političari Merkelova, Čerčil i Tito

Prema ovom istraživanju koje je organizovao Gete institut u Briselu, a u Srbiji ga sproveo istoimeni institut u Beogradu, najmanje optimizma prema Evropskoj budućnosti pokazali su Mađari, Francuzi, Holanđani i Belgijanci.

Uprkos finansijskoj krizi i diskusijama o stabilnosti Evrozone, ispitanici su Evropu pre svega povezivali sa kulturom, zajednicom i putovanjima.

Većina Evropljana kao najznačajniji doprinos Evrope svetskoj kulturi navodi demokratiju, koja se nalazi ispred klasične muzike i štamparije.

Francuzi smatraju da su ljudska prava najznačajniji doprinos Evrope svetu, a Italijani su se opredelili za umetnost. Srbi su ovde kao odgovor najčešće navodili književnost.

Na pitanje o najupečatljivijoj figuri evropske književnosti najviše učesnika opredelilo se za Servantesovog junaka Don Kihota.

(old_image)

Na pitanje o najznačajnijoj evropskoj građevini ispitanici su odgovarali različito u zavisnosti od nacionalnosti, a na samom vrhu se našla Ajfelova kula, koju su i Srbi najčešće birali.

Za Grke je, međutim, najvažnija građevina Akropolj, dok je za Italijane to Koloseum.

Na pitanje ko je najveći evropski sportista, 72 odsto učesnika iz Srbije navelo je prvog tenisera svetske rang-liste, Novaka Đokovića dok je za Nemce najznačajnija sportistkinja Štefi Graf, a u stopu je prate automobilski as Mihael Šumaher i slavni fudbaler Franc Bekenbauer.

Većina učesnika imala je tendenciju da bira naučnike iz svojih zemalja tako da je za ispitanike iz Srbije najznačajniji naučnik Nikola Tesla i njegov izum naizmenične struje.

Među umetnicima ubedljivo je prvi renesansni italijanski slikar i inovator Leonardo da Vinči, dok je španski slikar Pablo Pikaso zauzeo drugo mesto.

(old_image)

Najbolja hrana se prema mišljenju 42 odsto ispitanika jede u Italiji, dok se ostatak ispitanika opredelio za domaću hranu.

Najviše Francuza se deklarisalo kao "pnokrvni Evropljani" ali pored njih tako se oseća i većina Portugalaca, Danaca, Holanđana, Mađara kao i polovina Nemaca.

Prva mesta na rang-listi najbitnijih evropskih političara zauzimaju Angela Merkel i Vinston Čerčil. Nemačka kancelarka stoji na prvom mestu u svim istočnoevropskim državama sa izuzetkom Mađarske i Češke. Kod Francuza to je, pak, Šarl de Gol, a kod Turaka osnivač moderne Turske Kemal Ataturk.

U Srbiji, na trećem mestu najuticajnijih političara, posle Čerčila i Merkelove, nalazi se Josip Broz Tito.

Izvor: beta

Pogledajte još