Privatni izvršitelji pod lupom

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako su u Srbiji počeli da rade prvi privatni izvršitelji, i za to vreme neki su se enormno obogatili, dok su drugi na korak od zatvaranja kancelarija.

Ko je kako profitirao i da li je bilo korupcije prilikom dodele predmeta pojedinim kancelarijama, utvrdiće nadzorna komisija Ministarstva pravde. Ona je pre dve nedelje počela redovni nadzor i već izvršila prve kontrole u Vranju i Leskovcu. Kao najkrupniji "zalogaj" ostaće im Beograd i Novi Sad.

U Novom Sadu je jedna izvršiteljka već podnela zahtev resornoj Komori da je ispišu sa spiska izvršitelja, pišu "Novosti".

I dok u komori tvrde da je to zato što joj je muž dobio dobro plaćen posao u inostranstvu, njene kolege kažu da je pravi razlog sasvim drugačiji. Navodno, i ovu damu, ali i mnoge njene kolege, obeshrabrila je činjenica da je jedan izvršitelj iz istog grada dobio od tamošnjeg komunalnog preduzeća "Informatika" neverovatnih dvadesetak hiljada predmeta naplate zaostalih računa od građana.

S obzirom na to da "komunalci" za svaki predmet vrednosti do 30.000 dinara moraju da plate avans od 3.900 dinara, to znači da je samo od ovog avansa, nezavisno od rezultata svog rada i naplate troškova izvršenja, dotični zaradio neverovatnih 78 miliona dinara, pišu "Novosti".

Ništa bolja situacija, kažu izvršitelji, nije ni u Beogradu, gde je sedam-osam kancelarija dobilo po 6.000 predmeta, mahom od "Elektorodistribucije" i "Infostana", a ostale ni 3.000. Da je situacija alarmantna uočili su i u Ministarstvu pravde i državne uprave.

"Ministarstvo će u narednom periodu nastaviti sa obavljanjem nadzora i doneti konkretne mere kako bi se sprečila monopolska pozicija određenih kancelarija i povećala odgovornost u radu izvršitelja", rekao je ministar pravde Nikola Selaković. "Takođe, sami izvršitelji u saradnji sa Ministarstvom i svojom Komorom, moraju da stvore sliku kod građana da oni predstavljaju produženu ruku države, a ne da ih narod doživljava kao uterivače dugova".

I dok su u četvrtak u upravi Komore izvršitelja samo ponavljali da nema monopolizacije, članstvo širom Srbije u panici je kako će ubuduće biti deljeni novi predmeti naplate dugovanja za struju. Jer naplatu više neće vršiti EDV, "Elektrovojvodina", "Elektroistok" i druge, već novo javno preduzeće "EPS snabdevanje".

Pošto se, po zakonu, poslovi dodeljuju kancelarijama gde je i sedište poverioca, a u ovom slučaju to je glavni grad, izvršitelji se plaše da će samo beogradske kolege, i to njih nekolicina "odabranih", dobijati ogromne avanse.

U Ministarstvu pravde još kažu da je u toku rad na izmenama i dopunama ZIO, koje će bliže propisati nadležnosti, ali i odgovornosti izvršitelja:

"Tako će biti sprečene razne zloupotrebe i nezakonite radnje, jer je u praksi uočen problem raspodele predmeta među izvršiteljima".

Inače, mnogi gradovi, poput Bora, Zaječara, Vršca, Pančeva, Kikinde, Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požege ili Užica još nemaju dovoljno ili nemaju nijednog izvršitelja. Prema izveštaju koji su prošle godine podneli Ministarstvu pravde i državne uprave, izvršitelji u onim gradovima u kojima uopšte postoje, imali su 98.402 predmeta u radu. Oni su uglavnom slali opomene za neplaćene račune, ali je bilo i prinudnih naplata blokadom računa. Plenidbe imovine zbog struje ili vode, srećom, nije bilo.

Izvor: b92

Pogledajte još