FIA najavila tužbu protiv Udruženja timova Formule jedan

SILVERSTOUN, 19. juna 2009. (Beta-AP) - Svetska automobilistička federacija (FIA) saopštila je u petak da će podneti tužbu protiv Udruženja timova Formule jedan (FOTA) zbog najave formiranja paralelnog takmičenja.

Grupa od osam ekipa Formule jedan, među kojima su Ferari i Meklaren, najavila je danas da će napraviti svoje takmičenje, slično svetskom šampionatu zbog sukoba sa FIA o novim pravilima koja podrazumevaju i budžetska ograničenja.

Današnji pregovori FIA i FOTA u engleskom Silverstounu nisu rezultirali kompromisom, kao ni nekoliko sastanaka koji su održani u prethodne tri nedelje. "Potez FOTA, a pogotovo Ferarija, predstavlja ozbiljno kršenje pravila i ugovora koji su obavezujući. Shodno tome, iskoristićemo sve pravne metode koje su nam na raspolaganju", navodi se u saopštenju FIA.

"Potez FOTA, a pogotovo Ferarija, predstavlja ozbiljno kršenje pravila i ugovora koji su obavezujući. Shodno tome, iskoristićemo sve pravne metode koje su nam na raspolaganju", navodi se u saopštenju FIA.

Novo pravilo FIA po kojem će svaka ekipa moći da potroši do 40 miliona funti godišnje odmah po objavljivanju izazvalo je oštre reakcije većine ekipa, a pre svega najbogatijih Ferarija i Meklarena.

Timovi koji budu prihvatili budžetsko ograničenje, kako je saopštila FIA, imaće veću slobodu u tehnološkom razvoju bolida.

Pored Ferarija i Meklarena, u grupi "neposlušnih" timova našli su se Red Bul, Reno, Toro Roso, Tojota, Bron i BMW Zauber.

Pogledajte još