NS: Stefanović nezakonito raspisao izbore u Vrbasu

Ta stranka je u saopštenju navela da izbori u Vrbasu nisu raspisani u skladu sa članom 8 Zakona o loklanim izborima, koji predviđa da od dana raspisivanja do dana održavanja ne može proteći manje od 45 niti više od 60 dana, a prema Stefanovićevoj odluci od dana raspisivanja do dana održavanja proteći će samo 38 dana.

Stefanović je odluku o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine opštine Vrbas za 13. oktobar potpisao 28. avgusta ove godine i u njoj se navodi da će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Odluka o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine opštine Vrbas, kojom su izbori raspisani za 13. oktobar 2013. godine, objavljeni su u 'Službenom glasniku' 3. septembra 2013. godine. Dakle, ova odluka je stupila na snagu narednog dana, tačnije 4. septembra 2013", navela je Nova stranka.

U saopštenju se ističe da se "jednostavnom računicom" dolazi do zaključka da će "od raspisivanja do dana izbora proteći samo 38 dana, čime je grubo prekršen član 8 Zakona o lokalnim izborima".

Stranka Zorna Živkovića navela je i da je Stefanović odluku o raspisivanju izbora u Vrbasu doneo pozivajući se na član 8 Zakona o lokalnim izborima iz 2007. godine neznajući da je taj zakon od tada menjan dva puta - 2010. i 2011. godine.

Nova stranka zatražila je da se "poništi nezakonita odluka i da se donese nova po kojoj će izbori u Vrbasu biti raspisani i održani u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije, a da Nebojša Stefanović zbog grube greške podnese ostavku na mesto predsednika Narodne skupštine". Ako se odluka ne poništi do ponedeljka, Nova stranka će se obratiti Ustavnom sudu Srbije i Upravnom sudu, najavljeno je iz te stranke.

Iz Skupštine demantuju

Savetnica predsednika Skupštine Srbije Biljana Popović-Ivković demantovala je danas navode Nove stranke.

Po njenim rečima Nova stranka je pogrešila u računici, jer Zakon o lokalnim izborima nalaže da se izbori mogu održati najranije 45 dana od njihovog raspisivanja, a ne od dana objavljivanja odluke u Službenom glasniku.

Nova stranka nije precizno protumačila Zakon, i zaista im ne zameramo, imajući u vidu da su nova stranka i da nemaju parlamentarnog iskustva. Njihova, kako kažu, 'jednostavna računica' je pogrešna računica", rekla je Popović-Ivković agenciji Beta.

Ona je istakla da je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović odluku o raspisivanju izbora u Vrbasu, koji će biti održani 13. oktobra, potpisao 28. avgusta.

Izvor: J.R.N., RTV

Pogledajte još