NSA špijunirala Petrobras, Gugl i SWIFT

Nisu date informacije o tome do kakvih je NSA podataka došla špijuniranjem Petrobrasa, Gugla i Društva za svetske međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT), čije je sedište u Belgiji.

Ove tri komanije su, između ostalih, uključene i u program obuke novih agenata NSA o tome kako prodreti u privatne kompjuterske mreže velikih firmi, ističe se u izveštaju brazilske TV stanice.

U ranijim izveštajima, baziranim na Snoudenovim dokumentima, objavljeno je da NSA raspolaže programom PRISM, koji joj daje širok uvid u podatke korisnika Gugla i Fejsbuka.

Džejms Klaper, šef NSA, ističe kako nije tajna da službe poput njegove prikupljaju informacije o ekonomskim i finansijskim pitanjima i o finansiranju terorizma.

Po njemu, to se radi zato da bi SAD i njihovi saveznici na vreme bili upozoreni na moguću međunardonu finansijsku krizu ili na ekonomasku politiku ili ponašanje koji bi mogli da utiču na globalno tržište, kao i da bi bile ometene terorističke aktivnosti.

Klaper je, međutim, negirao da se podaci dobijeni špijunskom aktivnošću koriste za krađu poslovnih tajni stranih kompanija za račun američkih firmi.

Na izveštaju TV Globo o aktivnosti NSA sarađivao je i Glen Grinvald, američki novinar koji živi u Rio de Žaneiru i koji je od Snoudena dobio na hiljade dokumenata.

Pre nedelju dana Grinvald i Globo su objavili da su američke špijunske agencije nadgledale predsednicu Brazila, kao i novog predsednika Meksika još pre nego što je izabran.

To je rezultiralo gnevnim zahtevima vlada Brazila i Meksika za objašnjenjima i istragom ovakvih postupaka. Američki predsednik Obama je pokušao da nekako umiri gnev dve značajne zemlje zapadne hemisfere.

Ovog vikenda je nemački list Špigl objavio kako je NSA sposobna da neutrališe zaštitne mere primenjene kod svih značajnijih "pametnih" telefona i tako dopre do podataka njihovih korisnika.


Blic

Pogledajte još