Nenadić: Akcioni plan za borbu protiv korupcije mogao je biti obuhvatniji

"To je detaljan plan, bolji od onog iz 2006. godine, ali je mogao da bude mnogo obuhvatniji. Da je proces razmatranja predloga tokom javne rasprave bi javniji verovatno bi se Akcioni plan popravio", rekao je Nenadić gostujući na RTS-u.

Od ponedeljka se u Srbiji primenjuje Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije i Akcini plan za njeno sprovodjenje koji predvidjaju zaštitu osoba koje budu prijavljivale korupciju, iskorenjivanje političke korupcije i povezivanje i jačanje organa koji se bore protiv korupcije.

Nenadić je rekao da je ključ sprovodjenja Strategije nadzor nad njenom primenom, navodeći da je Akcionim planom nadzor obezbedjen, ali da je nedoumica da li će biti posledica kad se utvrdi da neko ministarstvo nije ispunilo svoj deo posla.

"Tu smo se mimoišli u pisanju Strategije, jer smo se mi zalagali za mere koje bi podrazumevale prekršajnu odgovornost ili smenu, dok u Strategiji postoji mogućnost otvaranja postupka za razrešenje, ali nije izvesno da će do njega doći", rekao je Nenadić.

On je ocenio da Strategija nije adekvatno rešila pitanje političke korupcije, pogotovo kad je reč o ekonomskim odlukama državnih organa.

"Nije adekvatno rešeno pitanje političke korupcije, recimo hoće li se preuzeti neko preduzeće, hoće li se ono pomagati kroz subvencije, otpis dugova, kako će se zaključivati sporazumi sa stranim investitorima, to su stvari kod kojih je dosad bilo malo transparentnosti u radu, a puno diskrecije", rekao je Nenadić.

On je rekao da u strategiji ima propusta i u vezi sa medijima, krivičnim zakonikom, ali da postoje propisani zadaci i da treba videti kako da se ono što je doneto što pre iskoristi.


Blic

Pogledajte još