UN: U Siriji obe strane odgovorne za zločine

U izveštaju se ističe da su snage sirijske vlade u proteklih nekoliko meseci masakrirale civile, bombardovale bolnice i činile druge ratne zločine radi osvajanja teritorije.

Istražioci u izveštaju, koji pokriva period od 15. maja do 15. jula, navode da su i opozicione snage, uključujući islamističke strane borce, činile ratne zločine, uključujući pogubljenja, uzimanje talaca i bombardovanje civilnih naselja.

"Počinioci svih navedenih dela i zločina sa svih strana, delovali su protivno međunarodnom zakonu. Ne strahuju od odgovornosti. Zadovoljenje pravde je imperativ", zaključuje se u izveštaju komisije na čijem je čelu Brazilac Paulo Pineiro, prenosi agencija Rojters.

Tim od oko 20 istražilaca obavio je za svoj 11. izveštaj u protekle dve godine oko 258 intervjua sa izbeglicama, prebeglima i drugima u regionu i u Ženevi, od kojih su neke ispitali i putem "Skajpa". Istražiocima nikad nije bio omogućen ulazak u Siriju uprkos neprestanim zahtevima.

Stručnjaci u izvještaju dodaju da imaju i svedočenja o upotrebi hemijskog oružja i da, prema dostupnim dokazima nije moguće doneti zaključak o kojem je agensu riječ, sistemima isporuke ili počiniocima.

U izvještaju se poziva na političko rešenje sirijskog građanskog rata i od drugih država je zatraženo da "prestanu sa transferima naoružanja zbog jasnog rizika da bi moglo biti upotrebljeno za teška kršenja međunarodnog zakona."


Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.