Kako lažemo dok se muvano na netu

Na fotografijama, uz pomoć raznih filtera i programa izgledamo kao pravi foto-modeli, a informacije koje o sebi otkrivamo trudimo se da ulepšamo. Zapravo, profili ne prikazuju nas onakve kakvi jesmo, već kakvi bismo želeli da budemo.

Iako se često misli da su žene te koje su sklonije "belim lažima" na društvenim mrežama, ni muškarci baš ne govore istinu o sebi.

Kada je reč o visini, čak 22 odsto muškaraca, reći će da su viši nego što zaista jesu, dok će to uraditi 10 odsto žena. Istraživanje je pokazalo da više od polovine ljudi neće iskreno odgovoriti na pitanje o svojoj visini. A kako i da ih krivite? Da žene vole visoke muškarce potvrdio je i sajt za pronalaženje partnera OkCupid, otkrivajući podatke da oni viši dobijaju i mnogo više poruka od dama.

Međutim, kada je reč o težini, žene prednjače u laganju. Dame će, odgovarajući na to pitanje, svoju težinu umanjiti u proseku četiri, dok momci sebi "oduzimaju" jedan kilogram. I sve to, samo da bi bili privlačniji suprotnom polu.

Interesantno, ali gotovo jedna trećina muškaraca sa stranice BeautfulPeople.com, priznali su da često lažu o svojim godinama, dok to radi nešto manje, odnosno 17 odsto žena. Na sreću, kada je o godinama reč, većina ispitanika rekla je da nikada nisu umanjili svoje godine za više od godinu ili dve.

Kada pitate nekoga koliko zarađuje, od sume koju vam kaže, odbijte 40 odsto i dobićete otprilike tačan podatak o zaradi. Prema ovom istraživanju, gotovo 20 odsto momaka će malo "ulepšati" svoju zaradu. "Muškarci koji su učestvovali u našoj studiji rekli su da najčešće lažu o plati. Razlog tome je što znaju koliko je novac važan ženama", rekla je Etin.

(old_image)

Pored toga, pripadnici oba pola često lažu i o svojoj profesiji – najčešće o mestu koje zauzimaju na poslu. "Žene se neretko prikazuju manje inteligentnima nego što stvarno jesu. Uvek ih ohrabrujem da kažu istinu jer sigurno ne žele da budu sa nekim ko ne ume da ceni njihovu inteligenciju".

Ponekad lažemo i o putovanjima, hobijima, interesima... Kako bismo izgledali što otvoreniji, pametniji, lepši, spremni smo da kažemo i da smo putovali u mesto koje nismo videli ni na karti.

Oni koji su bili na klizanju svega jednom ili dva puta u životu, uvrstiće klizanje u nešto što ih zanima...

Uz pomoć različitih filtera i programa svakodnevno obrađujemo svoje fotografije. Tako izgleda kao da svi imamo savršeno telo, kožu, kosu, lice... "Izgled vašeg tela trebalo bi da odgovara onome što se može videti na slici. Kada izađete na sastanak, potencijalni partner će vas svakako videti. Nikoga nećete osvojiti laganjem", upozorava Erika Etin, koja podučava ljude kako da naprave svoje profile.

"Slika govori hiljadu reči" ili ipak, "slika laže hiljadu reči"? Kada je reč o fotografijama koje stavljamo na profil, verovatno ovo drugo. Uz pomoć različitih filtera i programa, svakodnevno obrađujemo svoje fotografije, pa izgleda kao da svi imamo savršeno telo, kožu, kosu, lice... Zato ne čude rezultati istraživanja koji su pokazali da ulepšavajući fotke što više možemo i umemo najčešće pokušavamo da obmanemo potencijalne partnere.

Ipak, želite da vas potencijalni partner prepozna kada vas vidi uživo, zar ne?

Izvor: MONDO

Pogledajte još