EU sledeće nedelje uvodi sankcije Hrvatskoj

Ulazak Hrvatske u EU u julu proslavljen je i kao oporavak od godina rata tokom krvavog sloma Jugoslavije, piše Rojters.

Međutim, Hrvatska se brzo našla u nesaglasnosti sa svojim novim kolegama zbog izmena njenih zakona o izručenju, donesenih samo nekoliko dana pre pristupanja, a koji su, kaže Rojters, osigurali zaštitu veterana hrvatskog rata za nezavisnost 1991-1995 od istraga u EU.

Opozicioni HDZ, optužio je levičarsku hrvatsku vladu da ne poštuje propise EU kako bi zaštitila bivšeg visokog zvaničnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića.

Zagreb će veroatno ove godine prekršiti i budžetska pravila EU zahvaljujući recesiji koja se produžila.

Očekuje se da Evropska komisija iskoristi član iz pristupnog ugovora Hrvatske koji joj omogućuje da sprovede kaznene mere ako se prekrše pravila EU, takozvani zaštitni član, odnosno zaštitne mere predviđene članom 39 ugovora o pristupanju.

“Strpljenje je isteklo. Veroatno ćemo pokrenuti zaštitni član”, rekao je jedan visoki zvaničnik Komisije Rojtersu pod uslovom da ostane neimenovan.

On je rekao da će se to verovatno dogoditi na redovnom sastanku poverenika EU iduće nedelje.

Vlada u Zagrebu je nastojeći da izbegne sankcije prošlog meseca obećala da će u potpunosti primeniti evropska pravila.

Vivijen Riding rekla je da bi nepoštovanje pravila moglo da odloži pristupanja Hrvatske zoni Šengena, što je Zagreb odredio kao jedan od svojih prioriteta.

Dvoje diplomata su Rojters rekli da bi u ovom slučaju Komisija mogla iskoristiti sredstva namenjena Hrvatskoj za poboljšanje nadzora granica u okviru pripreme za ulazak u Šengen.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.