Naučnici se ujedinili da traže spas za čovečanstvo

Pod vođstvom astronoma s Kembridža Lorda Martina Risa, okupili su se velikani poput čuvenog fizičara Stivena Hokinga i bivšeg šefa nauke britanske vlade Roberta Maia i fortmirali društvo koje bi trebalo da predvidi moguće rizike koji bi pretili uništenjem čovečanstva i sprečiti da do njih i dođe.

Od devastirajućih hakerskih napada od strane terorista koji koriste interent za širenje haosa, do oslobađanja veštački stvorenih bolesti i računara - ubica , ti naučnici upozoravaju kako nas ne čeka ružičasta budućnost .

Okupili su se pod nazivom Kembridž centar za studije spoljnih rizika i njihov rad bi trebalo da omogući budućim generacijama da mirnije spavaju noću .

Planiraju osmisliti načine kako da se osigura dugoročna budućnost čovečanstva .

"Projekat je još uvek u fazi embriona, ali tražimo sredstva iz više izvora, a učvrstili smo i našu međunarodnu mrežu savetnika", ističe Ris a prenosi Dejli Mejl.

Napravljen je i spisak potencijalnih rizika po čovečanstvo, a među njima se nalaze i neka već poznata predviđanja , poput nuklearne apokalipse ili udara asteroida .

1. Inteligentna tehnologija: Mreža računara mogla bi da razvije vlastitu inteligenciju. Mašine bi mogle usmeravati resurse prema sopstvenim ciljevima i suprotno ljudskim potrebama a tu se najviše misli na hranu, što bi ugrozilo opstanak ljudske vrste.

2. Sajber napadi: Energetske mreže, kontrola leta, bankarstvo i komunikacije zavise o međusobno povezanim računarskim sistemima. Ako ti sistemi padnu zbog hakerskog delovanja neprijateljskih nacija ili terorista, izazvana paraliza mogla bi rezultirati slomom društva kakvog poznajemo .

3. Veštački proizvedena bolest: Super - virus koji je stvorio čoveka ili bakterija, koji pobegnu iz laboratorija uz pomoć terorista i za koje ne postoji lek, mogli bi usmrtiti milione ljudi.

4. Sabotaža snabdevanja hranom: Efikasne distribucijske mreže hrane znače da većina zemalja zapadnog sveta zapravo ima zalihe hrane isključivo za narednih 48 sati. Bilo kakvo ometanje tih distributivnih mreža izazvalo bi široku paniku i stampedo po prehrambenim trgovačkim lancima.

5. Ekstremna klima: Kako se Zemlja nastavlja zagrevati, dolazimo do prekretnice u kojoj se čitav proces počinje gomilati te se pokreću nepovratne i sve gore prirodne katastrofe.

6. Brzo šireća pandemija: Međunarodne putničke linije znače kako bi se novi soj virusa, na primer mutiran od životinja mogao preneti po čitavom svetu za samo nekoliko dana, uzimajući živote miliona ljudi pre nego što se uspe proizvesti vakcina ili drugi oblik leka.

7. Rat: Rastuća populacija na Zemlji polako ističe potrebu za sve većim resursima pitke vode i hrane. Nacije bi mogle ratovati kako bi zaštitile ili preotele ta dva ključna resursa u budućnosti .

8. Nuklearna apokalipsa: Nacije koje poseduju nuklearne bojeve glave lansiraju ciljane napade i izazivaju sveopšti rat i ogroman broj mrtvih širom sveta. Tu postoji i bojazan da takvo oružje padne u ruke terorista.

9. Udar asteroida: Veruje se da je ogroman asteroid zapečatio sudbinu dinosaurusa a mnogi veruju kako slična sudbina očekuje i čovečanstvo.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još