Keri s Netanijahuom o Siriji

Američki državni sekretar Džon Keri danas je uveravao Izrael da dogovor koji je sklopio sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o sirijskom hemijskom oružju može u potpunosti lišiti tu zemlju srmtonosnog arsenala.

Obraćajući se novinarima nakon što je obavestio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o okviru sporazuma potpisanog u Ženevi u subotu, Keri je rekao da se tim dogovorom otvara mogućnost potpunog uništenja hemijskog oružja u Siriji.

Keri je, takođe, podsetio da je Rusija rekla da je režim sirijskog predsednika Bašara al Asda pristao da podnese račun o svom hemijskom arsenalu u roku od jedne nedelje.

On je doputovao u Izrael kako bi sa Netanijahuom razgovarao o tom dogovoru, kao i razvoju izraelsko-palestinskog procesa čijoj je obnovi doprineo.

Keri se prošle nedelje sastao u Londonu sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i želeo je da ih vidi obojicu pre godišnje sednice Generalne skupštine UN, kojoj će oni prisustvovati.

Iz Jerusalima američki državni sekretar putuje u Pariz da bi diskutovao o Siriji u ponedeljak sa francuskim i britanskim šefovima diplomatije Lorenom Fabiusom i britanskim Vilijamom Hejgom. Keri će se takođe u Parizu sastiti sa ministrpom spoljnih poslova Saudisjke Arabije, navodi Asošiejted pres.

Izvor: b92

Pogledajte još