Izveštaj UN: Uverljiv dokaz o hemijskom napadu u Siriji

"Uzorci tla, hemijski i medicinski uzorci koje smo prikupili pružaju jasan i uverljiv dokaz da su rakete zemlja-zemlja koje su sadržale nervni gas sarin upotrebljene 21. avgusta u oblasti Gute kod Damaska", navedeno je u njihovom izveštaju, prenosi AP.

"Zaključak je da je hemijsko oružje upotrebljeno u sukobu izmedju dve strane u Sirijskoj Arapskoj Republici protiv civila, uključujući decu, u relativno velikoj meri"
, piše na prvoj stranici izveštaja koji su podneli generalnom sekretaru UN Banu Ki-munu.

Ban sada treba da predstavi izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Predsednik panela UN za ratne zločine, koji istražuje 14 navodnih hemijskih napada u Siriji, Paulo Pinjejru izjavio je ranije danas da panel nije utvrdio koji hemijski agens je upotrebljen u napadima i da čeka dokaze od tima inspektora UN za hemijsko oružje.

On je dodao da panel veruje da je vlada sirijskog predsdnika Bašara Asada odgovorna za ratne zločine i zločine protiv zločinosti, dok su pobunjeničke grupe vršile ratne zločine, ali ne i zločine protiv čovečnosti "zato što kod njih ne postoji jasan lanac komande".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun dobio je izveštaj o hemijskom oružju u Siriji i danas će ga predstaviti članovima Saveta bezbednosti, potvrdio je portparol generalnog sekretara Martin Nesirki.

On je rekao da je izveštaj misije UN koja je istraživala navodno korišćenje hemijskog oružja u Siriji uručio generalnom sekretaru u Njujorku šef tima inspektora, profesor Ake Selstrom, prenela je agencija Itar-Tas s.

Danas će Ban informisati Savet bezbednosti o tom izveštaju na sastanku iza zatvorenih vrata, rekao je Nesirki i dodao da će se nakon toga Ban obratiti novinarima.

Sirijska opozicija odbacila rusko-američki dogovor

Rusija i SAD su u subotu u Ženevi postigle dogovor da se o hemijskom arsenalu Damaska iduće nedelje donese rezolucija UN. Prema dogovoru, vlasti u Damasku imaju nedelju dana da predaju spisak hemijskog oružja, koje će biti uništeno do polovine 2014. godine. Damask je juče pozdravio rusko-američki dogovor, ocenjujući da je on omogućio da se izbegne rat protiv Sirije, dok je vođa sirijske pobunjeničke vojske Selim Idris odbacio taj sporazum i najavio nastavak borbe protiv režima u Siriji.


Blic

Pogledajte još