Istinski počastvovan: Jeremić se oprostio od UN

Sedam decenija nakon što smo bili osnivači ove organizacije u osvit velike pobede nad fašizmom i 20 godina posle napuštanja ove skupštine kada je naša zemlja upala u vrtlog divljeg građanskog rata, mi smo ponovo stajali sa ponosom na svetskoj pozornici sa poverenjem koje su nam ukazale zemlje članice“, naveo je Jeremić u oproštajnom govoru prilikom zatvaranja 67. zasedanja GS UN.

Jeremić je zahvalio svim članovima GS UN za pomoć u obavljanju važne dužnosti i naveo da je tokom njegovog mandata na čelu ovog tela usvojeno 90 pisanih i usmenih odluka, kao i da je izglasano oko 300 rezolucija.

On je podsetio na osnivačke postulate UN i na izjavu nekadašnjeg generalnog sekretara Osvalda Aranhe iz Brazila koji je rekao da su UN novi poredak zasnovan na mirnom sporazumu o razumevanju, slobodnoj reči, slobodi odlučivanja, kao i na zajedničkoj i jednakoj odgovornosti svih naroda .

Jeremić je istakao da je Sporazum o trgovini oružjem, potpisan u aprilu, prvi obavezujući instrument ikada, koji predstavlja zajednički standard za međunarodnu trgovinu konvencionalnim oružjem.

Srpski političar naveo je da je bio privilegovan što je predsedavao istorijskom sednicom GS na kojoj su države članice odobrile Palestini status posmatrača u UN na 65. godišnjicu usvajanja Rezolucije 181 o pitanju palestinske teritorije u Izraelu.

Kao jedno od dostignuća tokom obavljanja dužnosti generalnog sekretara, Jeremić je izdvojio rezoluciju o globalnom ekonomskom upravljanju kao osnovu na kojoj fleksibilno i redovno sarađuju članice G-20 sa državama koje to nisu i sa svetskim finansijskim telima.

Zajedno smo srušili niz tabua i pobrinuli se da više ne bude zabranjenih tema u GS. Verujem da će to biti od pomoći univerzalnom parlamentu u preuzimanju izraženije uloge u upravljanju svetskim poslovima" , naglasio je Jeremić.

On je ocenio da je najupadljiviji neuspeh 67. zasedanja GS UN kojim je predsedavao proteklih godinu dana bila nemogućnost da se zaustavi oružani sukob u Siriji.

Osećam duboku posramljenost što nismo bili u stanju da pronađemo način da zaustavimo pokolj. Da bismo zaustavili bratoubistvo moramo da imamo visok nivo političkog dijaloga" , kazao je Jeremić.

Upozoravajući na povećanje opšteg osećaja nesigurnosti u pogledu svetske budućnosti, Jeremić je rekao da se čovečanstvo suočava sa egzistencijalnom krizom kakve nije bilo u istoriji sveta , kao i da su zahtevi na polju energije i poljoprivrede ogromni.

Ovo je trenutak da se odbace samozadovoljstvo i stare navike koje jačaju status kvo. Poslednji je trenutak da se zauzme kurs ka bezbednijoj, naprednijoj i održivoj budućnosti. Neće biti druge šanse, ne postoji sledeći put ", istakao je Jeremić.

Jeremić je bio treći predsedavajući Generalne skupstine UN sa prostora bivše Jugoslavije, posle jugoslovenskog diplomate i funkcionera Lazara Mojsova (1977) i makedonskog diplomate Srđana Kerima (2007).

Izvor: Tanjug via Mondo

Pogledajte još