Dunga uživa u vođenju Brazila

JOHANESBURG, 23. juna 2009. (Beta-AP) - Treniranje fudbalske reprezentacije Brazila je teži posao nego što je Dunga mislio, ali selektor "karioka" i dalje uživa u tome.

Posle tri godine na čelu jedne od najuspešnijih reprezentacija u svetu, Dunga je više nego oduševljen tim iskustvom. "Volim svoj posao, stvarno ga volim", rekao je Dunga u Južnoj Africi u kojoj Brazil pokušava da osvoji drugi uzastopni Kup konfederacija.

"Volim svoj posao, stvarno ga volim", rekao je Dunga u Južnoj Africi u kojoj Brazil pokušava da osvoji drugi uzastopni Kup konfederacija.

Dunga je igrao odbrambenog veznog i bio je kapiten tima Brazila koji je 1994. godine osvojio Svetsko prvenstvo u SAD. Kada je preuzeo "karioke" bio je potpuni trenerski početnik, jer pre reprezentacija nije vodio nijednu ekipu.

Tim je preuzeo posle eliminacije sa Svetskog prvenstvo 2006. godine u Nemačkoj. U iskustvu uživa, ali je priznao da je drugačije od onoga kako je zamišljao da će izgledati treniranje Brazila.

"Mnogo je teže, mnogo je problematičnije. Kada sam odlučio da hoću da budem trener, mislio sam da ću morati da vodim računa samo o onome što se dešava sa igračima na terenu", rekao je Dunga.

On je priznao da nije shvatao da posao selektora nosi mnogo više obaveza i da će morati da nadgleda nekoliko drugih stvari, kao što su prevoz, odnosi sa medijima, pa čak i na to šta je igračima dozvoljeno da jedu.

"Naravno da imate ljude koji su zaduženi za te stvari. Ali, ako nešto krene kako ne treba, sve se svede na trenera. Onda kažu da hoću da se pitam za sve, ali se ne pitam, moraću da odgovaram za to. Trener je krivac za sve", rekao je Dunga.

Selektor Brazila rekao je da je naučio da je odgovoran za "harmoniju" koja mora da vlada u delegaciji tima tokom dugačkih takmičenja kao što je Kup konfederacija.

"Morate da budete upućeni u sve što se dešava. Morate biti spremni", rekao je Dunga.

Pogledajte još