Dačić: Trgovinska razmena sa SAD da bude udvostručena

Dačić je na završetku posete Nju Orleansu, gde je prisustvovao američko-sprskom poslovnom forumu "Investiraj u Srbiju", istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u stalnom usponu i da trenutno iznosi 300 miliona evra.

"Mislim da će naš izvoz, odnosno spoljnotrgovinska razmena, biti duplo veća nego prethodne godine", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Premijer je posle foruma razgovarao s predstavnicima vodećih kompanija koje se bave eksploatacijom ruda "Friport" i "ševron" ("Freeport-McMoRan Copper and Gold Inc." i "ćevron's North America Exploration & Production").

"'Friport' već ulažu u Srbiju. Ove će godine uložiti oko 15 miliona evra u istraživanje ruda... Oni nameravaju da sledeće godine ulože između 25 do 40 miliona evra za istraživanje. Reč je pre svega o granitu, bakru, zlatu. Rekli su mi da će, ako bude ono što oni slute, to biti jedna od najvećih investicija", kazao je Dačić.

Upitan za ulaganja kompanije "ševron", koji je zainteresovan za ekspoloataciju uljnih škriljaca kod Aleksinca, on je odgovorio da "'ševron' nije uspeo da naće zajednički jezik s prethodnim vladama i da je ovoj vladi u interesu da razgovara s njima".

Premijer je naveo da je on "veoma zadovoljan razgovorima" i dodao da očekuje dolazak predstavnike kompanija "Friport", "ševron", ali i "Dženeral elektrika" u Srbiju.

Prema njegovim rečima, "Dženeral elektrik" zinteresovan je za modernizaciju železnice i izgradnju fabrika za proizvodnju lokomotiva i vagona.

Dačić je tokom svoje posete obišao i luku u Nju Orleansu, koja je jedna od najvećih u svetu, i istakao da bi Srbija po ugledu na ovu luku mogal da iskoristi potencijale koje ima za razvoj vodenog saobraćaja.

On je ocenio da se kapacieteti Dunava ne koriste dovoljno, kao i da bireka Sava mogla ponovo da se otvori za vodeni saobraćaj.

Izvor. Beta

Pogledajte još