Bleda igre Srbije i rani povratak kući

BEOGRAD, 23. juna 2009. (Beta) - Mlada fudbalska reprezentacija Srbije završila je takmičenje na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, pošto je na poslednjoj utakmici Grupe A izgubila od domaće selekcije sa 1:3.

"Orlići" su protiv Švedske pružili verovatno jednu od najgorih partija u poslednjih nekoliko godina, a meč su završili sa devetoricom igrača na terenu, pošto su crvene kartone "zaradili" Nenad Tomović i Nikola Petković.

Švedska je do vođstva od 2:0 stigla već posle 15 minuta zahvaljujući golovima najboljeg strelca dosadašnjeg toka turnira Markusa Berga, koji je drugi pogodak postigao sa penala.

Gojko Kačar je u 28. minutu smanjio na 1:2, ali samo da bi minut kasnije Ola Tajvonen postigao i treći gol za Šveđane.

Možda i najzaslužniji za trijumf Švedske, ipak, bio je Emir Bajrami, fudbaler Elfsborga rođen na Kosovu i Metohiji, koji je asistirao kod prvog gola Berga, a takođe i iznudio penal i dva žuta kartona, odnosno isključenje za Tomovića.

Prvi gol Šveđani su postigli iz prve ozbiljnije šanse na meču, pošto je u sedmom minutu Bajrami sa desne strane centrirao po zemlji, a Berg, koga su srpski odbrambeni fudbaleri ostavili potpuno samog, sa šest metara iz prve šutirao i loptu proturio ispod golmana gostiju Željka Brkića.

Berg je vođstvo domaćih duplirao u 15. minutu, pošto je prethodno portugalski arbitar Pedro Proensa pokazao na "belu tačku" zbog faula Tomovića nad Bajramijem, koji je bio očigledan, ali i van kaznenog prostora Srbije.

Fudbaleri Srbije su već tada izgubili živce i umalo se, posle oštrog starta Kačara nad Bergom, i potukli sa vršnjacima iz Švedske.

Isprva se učinilo da će tenzija više koristiti "orlićima", koji su u 28. minutu smanjili zaostatak na 1:2. Strelac je bio Kačar, koji prvo nije uspeo da iskoristi centaršut Tomovića sa desne strane, pošto je njegov pokušaj glavom golman Švedske Johan Dalin izbio u korner.

Kačar je, ipak, bio siguran posle kornera koji je sa desne strane izveo Sulejmani i kolenom postigao prvi i jedini gol za Srbiju na celom turniru.

Samo minut kasnije, međutim, Šveđani su ponovo stigli do dva gola prednosti, pošto je Jagoš Vuković izgubio loptu na sredini terena, a Nemanja Pejčinović se u odbrani okliznuo, pa je Tajvonen istrčao sam pred Brkića i rutinski ga savladao.

Sve nade Srbije za preokret ugasilo je isključenje Tomovića u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, pošto je štoper Crvene zvezde još jednom sa leđa oborio Bajramija.

Drugi žuti karton srpskim fudbalerima dosuđen je u 69. minutu, kada je Petković u skoku laktom udario Tojvonena u glavu.

Šveđani se, ipak, nisu previše trudili da dokrajče brojčano inferiornog protivnika, pa je rezultat ostao nepromenjen do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Sadašnja generacija srpskih fudbalera uzrasta do 21 godine tako nije uspela da ponovi uspehe svojih prethodnika, koji su na poslednja tri turnira stigli do polufinala, 2004. i 2007. godine i do finala.

Turnir u Švedskoj "orlići" su završili sa dva osvojena boda, pošto su na prvim utakmicama igrali bez golova i sa Italijom i sa Belorusijom.

Prva dva mesta u Grupi A pripala su Italiji i Švedskoj, koje će se u polufinalu boriti sa Nemačkom, odnosno Engleskom.

Srbija: Brkić, Fejsa, Kačar, Petković, Smiljanić, Veljović (od 46' Vilotić), Sulejmani (od 54' Tadić), Tošić (od 68' Tomić), Tomović, Pejčinović, Vuković.

Švedska: Dalin, Lustig, Bjarsmir, Bengtson, Johanson, Tojvonen, Berg (od 90' Landgrena), Svenson, Elm (od 90' Ozkan), Vernblom, Bajrami (of 79' Olson).

Žuti kartoni: Tošić, Tomović, Gulan, Kačar, Pejčinović, Sulejmani, Fejsa, Vernblum, Bajrami.

Crveni kartoni: Tomović, Petković. 

Grupa A
Srbija – Švedska 1:3
(Kačar 28 - Berg 7, 15 p, Toivonen 29

Belorusija – Italija 1:2
(Kisljak 45 – Akvafreska 45 p, 70)

Tabela: Italija 7, Švedska 6, Srbija 2, Belorusija 1

Grupa B (ponedeljak)
Engleska - Nemačka 1:1
Finska - Španija 0:2
Tabela: Engleska 7, Nemačka 5, Španija 4, Finska 0

Pogledajte još