UN: Izveštaj o Siriji je objektivan

"Dobijeni rezultati u tom izveštaju su nesporni. Oni govore sami za sebe, to je potpuno objektivan izveštaj o tom incidentu", rekao je Martina Nesirkog.

Prema njegovim rečima, svi ekološki i biomedicinski uzorci koje su prikupili inspektori pažljivo su dokumentovani.

Rojters podseća da je Rusija kritikovala izveštaj kao "jednostran".

Ruska agencija RIA Novosti prenela je izjavu Banovog portparola da eksperti UN nisu odredjivali odakle su ispaljene rakete kod Damaska sa nervnim bojnim otrovom sarinom.

"To nije u okvirima njihovog mandata", rekao je Nesirki, odgovarajući na pitanje da li je moguće odrediti odakle su upućene rakete.

Predstavnik generalnog sekretara UN je rekao da je misija tima bila da odredi da li je bilo korišćeno hemijsko oružje i ako jeste, u kom obimu.

Rojters, pak, prenosi jučerašnju tvrdnju organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rightes Watć) da putanje raketa, navedene u izveštaju UN, sugerišu da su projektili sa punjenjem sarina, ispaljeni iz jedne baze koja pripada sirijskoj Republikanskoj gardi, kojom komanduje Asadov brat, Maher.

"Zapadne diplomate potvrdile su taj izveštaj HRV", navodi britanska agencija.

Inspektori UN, koje je vodio švedski ekspert Oke Selstrom, u izveštaju od ponedeljka naveli su da je 21. avgusta kod Damaska upotrebljen sarin, a za izveštaj su SAD, Velika Britanija i Francuska rekle da potvrdjuje da su Asadove snage odgovorne.

Ranije je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov rekao da je Rusija razočarana zbog pristrasnog i politizovanog karaktera zaključaka inspektora UN.

Nesirki je danas najavio i da će se eksperti vratiti u Siriju što pre, kako bi nastavili istragu o napadu iz marta kod Kan al-Asala i druge incidente za koje postoje "osnovane tvrdnje".


B92

Pogledajte još