Dačić danas u zvaničnoj poseti Crnoj Gori

Dačić će u Podgorici razgovarati sa premijerom Milom Đukanovićem, predsednikom države Filipom Vujanovićem, predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, kao i sa čelnicima opozicije, Miodragom Lekićem i Srđanom Milićem.

Predsednik Vlade Srbije nedavno je saopštio da Beograd želi najbolje odnose sa Crnom Gorom i ocenio da "nema bližih država i naroda". Crnogorski premijer Đukanović ranije je konstatovao da su odnosi dve države u usponu i najavio uzvratnu posetu Beogradu, prvu posle deset godina.

Odnosi Crne Gore i Srbije od refernduma 2006. godine obileženi su tenzijama, a na najnižoj tački bili su nakon crnogorskog priznanja Kosova 2008. godine, kada je Beograd proterao crnogorsku ambasadorku Anku Vojvodić.

Srbija je Crnoj Gori najvažnjiji spoljnotrgovinski partner. Samo u prvih šest meseci ove godine crnogorski uvoz iz Srbije bio je vredan više od 286 miliona eura, dok je izvoz iznosio 87 miliona eura.

Očekuje se da će ekonomija biti u fokusu razgovora zvaničnika dve države. Sa Dačićem u Podgoricu, pored ministra inostranih poslova Ivana Mrkića, dolaze ministri privrede i saobraćaja Saša Radulović i Aleksandar Antić.

Izvor: Blic

Pogledajte još