Imate li spasenje?

Sledi deo stripa sa podnaslovom „Ovo MOŽE biti tvoj život!“ Ukratko, tu se glavni junak pokajao, odrekao materijalnih dobara (ne kaže se u čiju korist) i priznao Isusa Hrista kao svog gospoda i svog ličnog spasitelja, nakon čega se bavio raznim lepim i društveno-korisnim aktivnostima, kao što su molitva, ručak sa porodicom, prenošenje Reči Njegove drugim ljudima, poseta bolesnima i marljiv rad u preduzeću. Posle smrti, bog ga dočekuje kako i dolikuje i poručuje mu, u znak dobrodošlice: „uđi u radost gospodara svog“.

Najzabavniji deo stripa nalazi se u stvari na zadnjoj korici, gde je ostavljen prostor za kontakt-informacije na kome je neko dopisao e-mail adresu imate.li.spasenje@gmail.com i broj mobilnog telefona. Valjda u slučaju da vam slanje jednostavnog „DA“ ili „NE“ na priloženi mejl ne bude dovoljno.

Kao predstavnik jedne od generacija odraslih uz crnohumorne obrte Alana Forda, šizofrene zaplete Gastona i Asteriksova lukavstva, nisam bio impresioniran ovim skromnim ostvarenjem devete umetnosti. Osrednji crtež, mlak scenario i oskudni dijalozi, lišeni svakog traga humora, a o sarkazmu da i ne govorimo.

Ono što me je oduševilo je to što glasnici Reči Njegove počinju da usvajaju nove forme, modernizuju svoje poslovanje u skladu sa duhom vremena i tako povećavaju svoju vidljivost u savremenom svetu. Logično – pošto biblija nije mogla da stane u poštansko sanduče, trebalo je naći neki manji i tanji format. Ako je već moralo da se pravi nešto novo, to je moralo biti prijemčivije ljudima, da ih ne bi ostavljalo ravnodušnima, kao ranije! Naprotiv, to je trebalo da bude osmišljeno tako da ih zainteresuje, da jedva čekaju da pročitaju šta li je to Isus Vragolan uradio u novoj epizodi. Sve su to shvatili mudri božiji zastupnici, a verujem da to nije poslednja inovacija u nizu. Usuđujem se da pretpostavim da će, za najviše godinu-dve, tradicionalni razgovor na vratima izgledati ovako:

- Dobar dan. Imate li pet minuta, da čujete reč Njegovu?

- Nemam.

- Dobro, hoćete li makar da pročitate kratke informacije na našem sajtu: www.recnjegova.com?

- Neću.

- Mogu li onda da vas zainteresujem barem za ovaj simpatični USB fleš u obliku krsta? Na njemu je pdf dokument od dve strane... pogledajte makar to?

- Daj da vidim to! Aha, može. Valjaće mi za retrovizor.

- Molim vas, kada pogledate, popunite i onlajn upitn...

TRAS! (ili neka druga onomatopeja lupanja vratima)

Sistem prodaje religije od vrata do vrata definitivno napreduje u odnosu na stara dobra vremena, kada su ovi božiji trgovački putnici dobijali svega dve do tri sekunde, a zatim vrata u nos. U najboljem slučaju pet do deset sekundi, ali i nagnječeno stopalo kojim su pokušali da zaglave vrata.

Za kraj, zapitajte se: imate li spasenje? I ako imate, od čega?

Pogledajte još