"Breaking Bad" u Severnoj Koreji: Država izvozi ogromne količine kristalnog meta

Najnovije studije su otkrile da se u Severnoj Koreji proizvode ogromne količine kristalnog meta i da broj ljudi koji su se navukli na drugu neverovatno raste.

Dva južnokorejska naučnika ispitala su 21 disidenta sa severa i potvrdili ranije dokaze SAD i Kine da postoji ogromna distribucija meta na samoj granici dve Koreje.

Severna Koreja je još nakon raspada Sovjetskog Saveza počela da proizvodi velike količine droge za strano tržište, međutim poslednjih nekoliko godina droga ostaje u zemlji.

Umesto da se smanji proizvodnja, čine se da je upravo došlo da obrnute situacije – otvara se sve više laboratorija za njenu poizvodnju. Naučnici bez posla pristali su da proizvode drogu u "kuhinjskim laboratorijama", udruživši se sa kriminalnim grupama koje tu drugu raznose svuda po zemlji.

Mnogi met koriste kao zamenu za neki lek, a pojedini roditelji ga čak daju deci kako bi se bolje koncentrisala na učenje, ne razmišljajući o posledicama.

Stručnaci procenjuju da oko 40 odsto severnokorejske strane zarade dolazi zahvaljujući nelagelnim poslovima.

Situacija u zemlji podseća na seriju "Breaking Bad" u kojoj glavni junak Volter Vajt zarađuje ogromnu sumu novca zahvaljujući proizvodnji kristalnog meta.

Izvor: 24sata

Pogledajte još