Preliminarni rezultati izbora u Nemačkoj: partija Angele Merkel odnela 42 odsto glasova

Socijaldemokratska stranka je po prvim podacima, osvojio 26 odsto glasova, Zeleni 8 odsto, Levica 8,5 odsto, a dosadašnji koalicioni partneri Merkelove, liberali, šefa diplomatije Gvida Vestervela nisu uspeli da uđu u Bundestag jer su osvojili 4,8 odsto glasova i nisu prešli cenzus od 5 odsto.

Evroskeptična "Alternativa za Nemačku", koja se zalaže za ukidanje evra i povratak nemačke marke nije uspela da uđe u Bundestag, kao ni Piratska partija.

Novinar Dojče velea Ivan Đerović komenatrišući preliminarne rezultate, naveo je da je u Nemačka danas pokazala kontinuitet, ali najavila i promene. On je dodao da se samim tim što liberali nisu prešli cenzus, otvara mogućnost formiranja velike koalicije SPD i CDU, s tim da Štajnbrik najverovatnije neće biti ministar u najnovijoj vladi.

Inače, ovo će biti treći put u istoriji da velika koalicija vodi Nemačku.

Glasanje je počelo jutros u osam sati, a oko 80.000 izbornih mesta u 299 okruga zatvoreno je u 18 sati. Na biračka mesta pozvano je blizu 62 miliona Nemaca s pravom glasa, a u trci su učestvovale 34 partije i 4.451 izborni kandidat.

Prema prvim procenama "Infratesta" izlaznost birača je iznosila 73 odsto, prenose nemački mediji.

Na današnjim izborima u Nemačkoj do 14.00 sati je glasalo 41, 2 odsto Nemaca, saopštio je Savezni zavod za statistiku, navodeći da je to za oko pet odsto više nego na prošlim saveznim izborima 2009. godine. Tada je do 14.00 sati izlaznost bila oko 36,1 odsto, a ukupna izlaznost - nešto preko 70 odsto birača.

Procene pokazuju da je u nemačkoj pokrajini Hesen do 14.00 sati glasalo 40 odsto Nemaca. Iz zavoda za statistiku objašnjavaju da je 2009. na izborima u ovo vreme glasalo svega 29, 7 odsto birača.

Međutim, analitičari su ranije upozoravali da će izbori do poslednjeg momenta biti napeti i neizvesni.

Nemačka kacnelarka Angela Merkel glasala je danas u Berlinu, došavši na izborno mesto u pratnji supruga profesora Joahima Zauera.

Izvor: B92

Pogledajte još