Nafta jeftinija zbog smanjenja strahova oko Bliskog istoka

Barel američke "lake" nafte za isporuku u novembru koštao je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 103,57 dolara, odnosno dva centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, dok je nafta tipa "brent" u Londonu pojeftinila za tri centa na 108,13 dolara za barel, prenela je agencija Frans pres.

"Cene su pale zbog rasta prozivodnje sirove nafte u Iraku i potencijalnog poboljšanja odnosa Irana sa SAD, što je ublažilo zabrinutost oko dostave nafte", rekao je šef investicionog sektora singapurske firme "Filip fjučers" Tio Sej Hva.

Irački zvaničnici su juče saopštili da je proizvodnja nafte normalizovana nakon završetka radova na naftovodu koji je curio. EU je saopšstila da će se ministar spoljnih poslova Irana sastati ove nedelje u Teheranu sa predstavnicima velikih sila, sa kojima će razgovarati o spornom nuklearnom programu.

Tio navodi da je pad cena nafte ograničen pozitivnim podacima iz prerađivačkog sektora EU i Kine. Globalni bankarski gigant HSBC naveo je da je njegov preliminarni indeks menadžera nabavke (PMI) u kineskom preradjivačkom sektoru u septembru porastao na 51,2 sa 50,1 poena iz avgusta, što je najviši nivo od marta, dok je PMI u 17-članoj evrozoni dostigao 27-mesečni maksimum od 52,1 poen.

Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.ž

Izvor: Tanjug via 24sata

Pogledajte još