Mileševska eparhija: Organizatori Parajda su "oskrnavili" lik Belog anđela

U pismu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, Mileševska eparhija traži zaštitu svetinja Srpske pravoslavne crkve.

"Duboko smo povređeni nemoralnim ponašanjem, bezobrazlukom, neljudskim i nehrišćanskim gestom organizatora tkz. Gej nedelje ponosa, skrnavljenjem Srpske Pravoslavne Crkve, njenih svetinja - lika Belog Anđela", ukazano je u pismu.

Kako je navedeno, to nije prvi put da se Srpska pravoslavna crkva, njene svetinje, kao i verski službenici "prikivaju na zid srama od velikih moralista, nevladinih organizacija, i svih onih koji mešetare po zemlji Srbiji".

"Nije prvi put da se u Srbiji pljuje po pravoslavlju, svetosavlju, koje je izvor vode žive koji nas je opismenio, osvetio, prosvetio i u kulturnu baštinu svetskih naroda uveo"
, navedeno je u pismu iz Mileševe.

U pismu Crkvenog suda Mileševske eparhije i uprave manastira Mileševe organizatori Parade ponosa u Beogradu, zakazane za 28. septembar, optuženi su da ne poštuju svetinje Srpske pravoslavne crkve.

"Pomenuti organizatori i svi njima slični na sve moguće načine pljuju po svim svetinjama i udaraju po svim šavovima pravoslavlja", kaže se u pismu.

"Oni koji govore i na sva zvona bruje kako su njihova prava ugrožena, ovim gestom (korišćenjem lika Belog Anđela) upravo vređaju i ugrožavaju verska prava i osećanja onih koji svoje svetinje poštuju, hvala Bogu, da nisu oskrnavili Muhameda, ne bi ovako olako prošli kao što kod nas prolaze", zaključeno je na kraju pisma iz Mileševske eparhije.

Pismo je, kako je navedeno, dostavljeno i ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu, ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću i direktoru policije Miloradu Veljoviću.

Izvor: Beta

Pogledajte još