Stefanović: Gradonačelnik ne mora da bude SNS

Posle toga bi trebalo da budu raspisani izbori, navodi predsednik Beogradskog odbora SNS.

''Naprednjaci imaju plan i stručne i kvalitetne ljude koji bi u narednih pola godine, do izbora, mogli da vode Beograd'', rekao Stefanović za Blic i naglasio da gradonačelnik ne mora da bude iz redova naprednjaka, iako se ne libe odgovornosti.

Na pitanje da li imaju podršku DSS, bez koje u glavnom gradu nije moguće formirati vlast, Stefanović je rekao da veruje da će se u DSS opredeliti za podršku, ali da o koaliciji nisu pričali, već su razgovarali o programu i pravcu u kojem bi se razvijao grad.

''Verujem da je dogovor na pomolu'',
istakao je Stefanović koji smatra da u ovom trenutku nema uslova za raspisivanje izbora i podsetio da je rok mesec dana da se izabere gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, ukoliko se to ne dogodi, uvodi se prinudna uprava koja posle dva meseca mora da raspiše izbore, a onda ostaje još 45 do 60 dana za kampanju.

''Kada sam rekao da ćemo za šest meseci izaći na birališta, govorio sam o najdužem roku u kojem može doći do izbora'', rekao je Stefanović i naglasio da su sve priče o mogućim gradskim i republičkim izborima u martu neosnovane.

Smenom Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika Beograda pala je i gradska vlada, ali svi ostaju na dužnosti i obavljaju svoje poslove do izbora novog rukovodstva.

Osvrćući se na njegovu smenu, Stefanović je rekao da je smenjen zbog loše politike i nedostatka vizije razvoja Beograda.

''DS i Dragan Đilas su prethodnih godina rušili Beograd, što se vidi u ogromnom zaduživanju i iznošenju lažnih podata o tome. Beograd u ovom trenutku duguje oko 900 miliona evra. Samo u poslednja dva meseca Đilas je zadužio Beograđane za novih 60 miliona evra.
Đilasa smo smenili i zbog afera koje su prethodnih godina potresale grad - malverzaije u preduzeću "Vodovod i kanalizacija", gde je mehanizacija iznajmljivana za 500.000 evra godišnje, a mogla je nova da se kupi za 520.000, afere sa "Bus plusom" i platanima, sa nabavkom podzemnih kontejnera za "Gradsku čistoću" u kojoj su nameštenim tenderom isključeni gotovo svi domaći proizvođači i ušlo se u pregovarački postupak sa firmom "Blagojević".
..

Stefanović je naveo i da Đilas nije uradio gotovo ništa na spuštanju Beograda na reke, a u prethodnih pet godina grad je potpuno centralizovan i njime vladaju partijski kadrovi DS-a.

Stefanović je rekao i da ne mora gradonačelnik da bude iz SNS u ovom trenutku, jer Đilas nije smenjen kako bi naprednjaci postavili nekog iz svojih redova na tu funkciju, iako se ne libe, ni odgovornosti.

''Vrlo brzo ćemo doneti odluku o tome u konsultacijama sa našim koalicionim partnerima. Imamo više kandidata koji bi mogli uspešno da vode grad i spremni smo da na izborima proverimo narodnu volju'', rekao je Stefanović.

On je dodao da će SNS kandidata za gradonačelnika izabrati na stranačkim organima i onda to javno saopštiti.


B92

Pogledajte još