Protest DS zbog hapšenja Novakovića

"Ovo je početak ozbiljnog otpora početku diktature u Srbiji, bahatosti i nepoštovanju pravosudja. Demokratska stranka se više neće zaustaviti", rekao je okupljenima predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin.

On je naveo da je policija Novakovića juče "izvukla iz bolničkog kreveta" i privela.

"Uhapsili su čoveka koji je simbol skromnosti. Mnogo je Bora danas u Srbiji, mnogo je Novakovića u Srbiji. Svi smo mi Bore!", kazao je Vasin.

S druge strane, MUP je danas saopštio da je Novaković pokušao da pobegne.

Delegacija DS predala je na pisarnici suda otvoreno pismu tužilaštvima i sudovima, u kojima ih je pozvala da rade po zakonima, a ne po "diktatima gospodara iz senke".

"Scenario je uvek isti: hapšenja se najavljuju u tabloidima, žrtve se proglašavaju krivima, kriminalizuju i ko god se usudi da kaže da treba sačekati da policija, tužilaštvo i sudovi urade svoj deo posla, biva progonjen", rekao je Vasin.

On je upitao kako je moguće da niko iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) još uvek nije procesuiran, iako na sudovima ima dovoljno dokumenata koji terete pojedine funkcionere te partije.

Vasin je ocenio da će republičke vlasti sada pokušati da "kriminalizuju" pokrajinske vlasti, jer je Vojvodina "poslednji bastion demokratije".

Novaković i još sedam osoba uhapšeni su juče, zbog sumnje da su oštetili budžet Grada Novog Sada za 1,3 miliona dinara. Medju uhapšenima su i vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević i vlasnik "Aleksandar gradnje" Vojislav Gajić.

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov kazala je novinarima nakon protesta da je jučerašnja smena gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa pokazatelj da SNS ne preza ni od čega da otme vlast čak i u onim gradovima, poput Beograda, u kojima je pretrpeo ubedljiv poraz na izborima prošle godine.

Ona je dodala da današnji protest DS-a u Novom Sadu ne predstavlja pritisak na pravosudje, već apel sudovima da sude po zakonima, a ne po željama vladajućih stranaka i tabloida.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.