Koji su to najvažniji faktori u prevenciji bolesti?

20. Međunarodni kongres o nutricionizmu u organizaciji Međunarodne unije za nutricionizam je kroz predstavljena najveća dostignuća u ovoj oblasti pokušao da da odgovore koji će pomoći u borbi protivnajvećih bolesti savremenog doba: neuhranjenosti dece, ali i neprenosivih hroničnih bolestikoje su procentualno gledano najveći uzročnik smrti u svetu, i u razvijenim i u nerazvijenim zemljama: gojaznosti, dijabetesa, karcinoma i niza hroničnih bolesti inflamatorne prirode kao što je hronična opstruktivna bolest pluća.

Na ovom skupu u Granadi koga opisuju kao tzv. „olimpijske igre u oblasti ishrane i nutricionizma“ učestvovalo je više od 4.000 stručnjaka iz više od 120 zemalja sveta. Na kongresu je uz ishranu, istaknut značaj fizičke aktivnosti. Prema rečima predsednika Kongresa Angela Gila ,,danas smo sve svesniji daje fizička aktivnost fundamentalan element zdravlja, kao i da je u kombinaciji sa odgovarajućom ishranom i okruženjem verovatno najbolje sredstvo u sprečavanju bolesti i unapređenju kvaliteta života’’. On je dodao i da ishrana može da pomogne u prevenciji i čak i lečenju bolesti. ,,Klinički i bolnički nutricionizam su danas osnovni u skraćivanju vremena koje pacijenti provode u bolnici. Odgovarajuća ishrana je možda čak i važnija za lečenje bolesti od odgovarajućih lekova.

Još je Hipokrat rekao: ,,Neka hrana bude tvoj lek, a lek neka bude tvoja hrana.’’ To znači da pravilna ishrana može da bude veoma moćnosredstvo u borbiprotivbolesti.’’

Loše navike kao što su nezdrava ishrana, fizička neaktivnost, pušenje i preterano konzumiranje alkohola mogu dovesti do visokog krvnog pritiska, povišenog nivoa šećera u krvi, viška kilograma i gojaznosti. Gojaznost je istaknuta kao jedna od najvažnijih pitanja u oblasti javnog zdravlja. Ona je najvažniji faktor rizika za obolevanje od dijabetesa tipa dva, koji je jedan od glavnih zdravstvenih problema u svetu gde ishrana igra ključnu ulogu u kontroli ove bolesti.
"Na kongresu smo uspostavili osnove za rešavanje gojaznosti.

Cilj je da postignemo sporazum, što može trajati godinama, kao i da uključimo javni i privatni sektor . Oba moraju da rade zajedno da bi se postigao globalni sporazum za rešavanje ovog javnog zdravstvenog problema, koji je zajednički svima, i koji je počeo da se smatra epidemijom", naglasio je profesor Angel Gil, predsednik kongresa.

Pogledajte još