NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU: Veganska ishrana je zahtevna i može da ima ozbiljne posledice

Početkom avgusta influenserka koja je promovisala sirovu vegansku ishranu, Žana Samsonova preminula je u 40. godini od gladi i iscrpljenosti, preneli su svetski mediji.

Njena prehrambena rutina godinama je bivala sve striktnija, a u poslednjih pet godina uključivala je isključivo voće, klice semenki suncokreta i voćne frapee.

Nutricionista Branka Mirković gostujući na N1 ovaj slučaj je povezala sa poremećajem u ishrani.

Kako biti vegan, a ne ugroziti svoje zdravljle?

- Poremećaji u ishrani su poznati kao opsesivno kompulzivni poremećaji u rasponu od anoreksije do bulimije. Ali imate i ovakve pristupe, kada se isključuju namirnice, pa se ishrana svodi na jednu ili dve namirnice. Uglavnom su u pitanju osobe koje ne mogu da kontrolišu svoj apetit - kaže nutricionista.

Ona dalje objašnjava da je veganska ishrana veoma popularna i da se promoviše, ali da nažalost, može da dovede do ovakvih ishoda. Dolazi do neuhranjenosti, pothranjenosti, pa se organizam ne hrani.

- Ova osoba je mlada, ali ima slučajeva kada su još mlađe osobe u pitanju. Na primer, roditelji pogrešno hrane decu veganskom ishranom. To je veoma opasno i treba da se kaže istina - ističe Mirković.

Ona smatra da treba sve da unosimo u ishranu, naročito u toku razvoja.

- Mi ne proizvodimo ni proteine, ni vitamine, ni minerale, direktno zavisimo od njihovog unosa. Kasnije kada odrastemo, možemo da menjamo, da dodajemo sve, ali bez stručne konsultacije, nikako ne bi trebalo da se upušta u tako nešto. Ishode vidimo i sami - kaže ona.

Veganska ishrana je vrlo skupa i zahtevna

Kako nutricionista navodi, svi svetski poznati sajtovi koji propagiraju takvu ishranu, daju i suplemente i takozvanu "super food" - odnosno posebno procesuiranu hranu koja se samo razmuti u vodi.

- To je skupa i veoma zahtevna ishrana, ali je pitanje motiva i cilja. Čovek bi trebalo da se preispita zašto to želi. U nekom periodu života kao detoksikacija – da, ali veoma mali broj ljudi zaista podnosi samo svežu hranu - kaže nutricionista.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još